Prevenirea conflictelor si managementul crizelor

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Plecand de la aceste considerente m-am intrebat deseori
"ce este totusi de facut pentru a rezolva insa in mod constructiv un conflict?". De fapt asa s-a nascut ideea de baza a acestei carti, a carei materializare practica nu a fost deloc usoara. Pe masura ce incercam un raspuns adecvat acestei probleme descopeream ca, de fapt, acest lucru este extrem de dificil fara a clarifica o serie intr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prevenirea conflictelor si managementul crizelor

Plecand de la aceste considerente m-am intrebat deseori
"ce este totusi de facut pentru a rezolva insa in mod constructiv un conflict?". De fapt asa s-a nascut ideea de baza a acestei carti, a carei materializare practica nu a fost deloc usoara. Pe masura ce incercam un raspuns adecvat acestei probleme descopeream ca, de fapt, acest lucru este extrem de dificil fara a clarifica o serie intreaga de alte aspecte complementare. Astfel, am constatat ca pentru a rezolva in mod constructiv un conflict, el trebuie mai intai inteles. Conflictul trebuie sa transpara nu doar in dinamica sa, cu forma si efectele sale, ci si in comportamentele, interesele si nevoile partilor implicate in el.

Continuumul dintre razboi si pace contine toate "starile de agregare" care pot exista in politica internationala. In acest context, razboiul este un caz extrem, marcat de un grad sporit de violenta. Pacea este cazul extrem aflat la polul opus, caracterizat de solutii de aplanare a conflictelor (intru totul) nonviolente. Intre acesti doi poli se afla multe alte stari de agregare (conflicte de mica intensitate, crize, conflicte armate), fiecare purtand propria sa masura de violenta, si a caror definire creaza destule confuzii.

A fost clar ca impunerea conceptelor de prevenire a
conflictelor, ca si cel de management al conflictelor, a avut drept cauza principala costurile materiale si umane deosebit de ridicate cu care se soldeaza conflictele actuale, precum si cele posibile in viitor. Organizatiile internationale si regionale, cele guvernamentale sau nonguvernamentale, guvernele statelor incearca sa dezvolte si sa implementeze diferite strategii de evitare a conflictelor sau de minimizare a costurilor violentelor.

Organizatia Natiunilor Unite, Uniunea Europeana, Organizatia Unitatii Africane, NATO, OSCE, guvernele unor state au lansat diverse initiative diplomatice, operatii de mentinere a pacii (peacekeeping) sau actiuni umanitare menite a stopa violentele pe toate continentele lumii. Toate aceste actiuni preventive au insemnat mai mult decat evitarea violentelor de frontiera, ele fiind indreptate spre detectarea germenilor unor posibile crize, cum ar fi incalcarea flagranta a drepturilor omului, ciocniri etnice, colapsul politic al unor state, amenintari la adresa institutiilor democratice si militare, razboaie civile etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.