Pretul petrolului

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In ciuda insistentelor unor membri precum Iran, Venezuela sau Algeria pentru diminuarea productiei, OPEC nu a ajuns la un consens la reuniunea din 27 noiembrie 2014 de la Viena[8], in principal din cauza opozitiei Arabiei Saudite si a altor state din Golful Persic, care au insistat asupra necesitatii de a "lasa fortele pietei sa lucreze", declarand totodata ca sunt pregatite si pentru cotatii ale [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pretul petrolului

In ciuda insistentelor unor membri precum Iran, Venezuela sau Algeria pentru diminuarea productiei, OPEC nu a ajuns la un consens la reuniunea din 27 noiembrie 2014 de la Viena[8], in principal din cauza opozitiei Arabiei Saudite si a altor state din Golful Persic, care au insistat asupra necesitatii de a "lasa fortele pietei sa lucreze", declarand totodata ca sunt pregatite si pentru cotatii ale petrolului mult mai scazute, pana chiar spre 20 de dolari per baril.[9] Aceasta pozitie a socat investitorii si a transformat tendinta descendenta a pietei intr-o adevarata deruta, care a impins cotatiile petrolului pana spre 40 de dolari per baril, nivel care nu mai fusese atins din 2009, de la apogeul crizei financiare globale.

Se pare ca Arabia Saudita, care este un producator tampon semnificativ ("swing producer"), ce-si poate creste sau diminua rapid productia de titei, urmareste cateva obiective prin aceasta pozitie. Sauditii sunt constienti ca atat ei, cat si ceilalti membri OPEC, au tot pierdut cota de piata la nivel global. Daca in anii '70, peste 50% din productia mondiala de titei era asigurata de membrii OPEC, in prezent organizatia acopera doar ceva mai mult de 30%. Acest lucru se datoreaza cresterii productiei statelor din afara organizatiei asa cum sunt cele din fosta URSS, dar si producatorilor din Marea Nordului sau Statele Unite si Canada, mai ales in ultimii ani ca urmare exploziei productiei de titei si gaze naturale de sist.

Multi dintre acesti competitori ai sauditilor au insa costuri de productie ridicate, cu tehnologie de extractie (atat cea de sist, cat si cea offshore de mare adancime) costisitoare, in vreme ce tarile din Golf, cu o productie conventionala, opereaza cu costuri scazute, ceea ce inseamna ca exploatarile acestora raman profitabile si la niveluri scazute ale pretului. Se pare ca sauditii incearca in acest fel sa isi elimine o parte din competitori si sa recastige cota de piata.
S-ar parea ca asistam la un scenariu deja-vu, un fel de "Amintiri despre viitor" - pentru ca aceeasi strategie a mai fost utilizata de Arabia Saudita si la mijlocul anilor '80, atunci cand petrolul se tranzactiona la 24,5 dolari, iar sauditii produceau 2,5 milioane de barili zilnic.

Pentru a castiga cota de piata si a-si elimina concurentii, Arabia Saudita a decis cresterea productiei la 8,5 milioane de barili pe zi, ceea ce a impins pretul petrolului sub 10 dolari pe baril, cu consecintele cunoscute pentru fosta Uniune Sovietica ce s-a vazut lipsita de principala sursa de venituri din exporturi, accelerand prabusirea lagarului comunist.Nu trebuie ignorate nici eventualele mize geopolitice ale deciziei Arabiei Saudite. In doctrina de securitate saudita, statele care reprezinta cea mai mare amenintare din punct de vedere strategic pentru Riyadh sunt Iranul si Rusia, cu care Arabia Saudita a intrat in conflict deschis in Siria, acolo unde atat Teheranul, cat si Moscova, au sprijinit regimul presedintelui Bashar al Assad, in vreme ce sauditii au finantat atat opozitia sunnita moderata, cat si, pe canale neoficiale, gruparile radicale sunnite.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.