Pretul - Element al mixului de marketing financiar bancar

3x puncte

categorie: Economie

nota: 8.45

nivel: Facultate

Referat despre Pretul - Element al mixului de marketing financiar bancar
În practica bancară se întâlnesc trei feluri de comisioane și taxe : prețuri explicite, prețuri implicite și prețuri „spread”. Ultimul, prețul „spread”, îseamnă diferența dintre prețul de vânzare și cel de cumpărare la casele de schimb. Comisioanele implicite sunt de fapt costuri ascunse, care n[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pretul - Element al mixului de marketing financiar bancar

Referat despre Pretul - Element al mixului de marketing financiar bancar
În practica bancară se întâlnesc trei feluri de comisioane și taxe : prețuri explicite, prețuri implicite și prețuri „spread”. Ultimul, prețul „spread”, îseamnă diferența dintre prețul de vânzare și cel de cumpărare la casele de schimb. Comisioanele implicite sunt de fapt costuri ascunse, care nu sunt clar prezentate clienților sau clienții nici nu sunt conștienți că le plătesc, pentru că ele apar doar sub forma lipsei de dobânzi în cazul contului curent în schimbul deschiderii gratuite. Prețurile explicite sunt clar prezentate clienților și stabilirea lor se face după trei strategii alternative, care acoperă diferite costuri, cu metode diferite :

Perceperea unui comision „flat” indiferent dacă contul a fost folosit sau nu, fără a se percepe alte taxe de tranzacționare
Acesta este o taxă fixă, care este stabilită în așa fel încât să acopere costurile fixe și cele variabile generate de folosirea produsului. Deoarece este o sumă fixă, stabilită pe baza presupunerilor în legătură cu frecvența folosirii, există riscul ca produsul să devină suprasolicitat generând creșterea și neacoperirea costurilor băncii, veniturile rămănând la un nivel fix. Pentru a evita aceste conflicte de interese, după un anumit număr de tranzacții se percepe comision lângă taxa fixă inițială.

Taxarea fiecărei tranzacții în parte
La această strategie există două posibilități în ceea ce privește costurile acoperite: ori costurile marginale, ori costurile fixe și variabile sunt compensate. Aici apare problema subvenționării, deoarece există produse a căror preț nu acoperă costurile lor, iar banca încearcă să recupereze această pierdere prin stabilirea unor prețuri mai mari decât costurile la alte produse. Astfel consumătorii care folosesc produsul al doilea plătesc costurile altor produse.

Taxă fixă inițială + taxă pe fiecare tranzacțe în parte
Această metodă acoperă costurile fixe și în același timp taxează clientului costul marginal pentru fiecare folosire ulterioară, fiind astfel combinația primelor două strategii. Prin aplicarea acestei strategii paralel cu cantitatea cerută crește și câștigul băncii și cel al clientului. Deoarece taxele și comisioanele încep să devină surse de venit le fel de importanți ca și dobânzile, băncile nu au oportunitatea de a stabili valoarea lor, fiindcă nivelul minim este stabilit de către Centrala băncii, astfel negocierea comisioanelor poate duce spre valori mai ridicate.

III. Metode de stabilire a prețurilor
La stabilirea prețurilor trebuie să fie luat în considerare faptul că nu avem voie să calculăm un preț mai mare decât cea pe care piața cere sau concurenții oferă. În general băncile folosesc trei metode de stabilire a prețurilor:

Stabilirea prețului în funcție de cost
Această metodă este cea mai simplă și totodată cea mai rar folosită în cazul produselor financiar-bancare. Conținutul metodei este că după evaluarea costurilor unui produs se stabilește un preț care inculde și o marjă de profit peste acoperirea costurilor. Aici are importanță foarte mare elementul de promovare și plasament, deoarece consumatorii trebuie să fie convinse că produsul are valoarea justificată de preț - ceea ce în sectorul bancar nu va reuși. Explicația este că clienți nu vor plăti mai mult doar pentru că banca respectivă nu a găsit o modalitate mai ieftină de creare a produsului și va căuta o altă instituție care are ofertă mai bună.

Stabilirea prețului în funcție de valoarea percepută de client
La baza acestei metode stă identificarea preferințelor consumatorilor și nivelul prețului pe care aceștia sunt dispuși să le plătească. De asemenea, prețul terbuie să compenseze costurile legate de produs dar totuși trebuie să corespundă valorii atribuite produsului de către consumator. Problema este că stabilirea prețului în așa fel încât produsul să nu fie nici supraevaluat, nici subevaluat este dificilă, ambele cazuri generând diminuarea veniturilor.

Stabilirea prețului în funcție de concurență
În acest caz ideea principală este că la stabilirea prețurilor trebuie să se țină cont de oferta de preț ai băncilor concurente care au produse și servicii similare și se adresează relativ aceluiaș segment de piață. Dar nu prin copiere decizilor altor bănci, profitând din lipsa legii copywrite-ului, deoarece la baza fiecărei decizii stă o startegie și o politică de preț care nu este sigur că este la fel la fiecare bancă. De exemplu, atunci când Banca Transilvania a introdus cardurile, nu a perceput nici un comision la retragerile de numerar la ATM-urile instalate de ea, datorită calculelor care au demonstrat că banca poate suporta pierderile generate de această ofertă în termen scurt din veniturile obținute din exploatarea altor produse și servicii bancare. Aceeaș decizie poate că ar rezulta pierderi semnificative la o altă bancă , care nu are veniturile respective din alte produse.

IV. Factori, care influențează prețurile serviciilor bancare
Factorii care influențează stabilirea prețurilor pot fi împărțiți în două categorii: factori interni, care înseamnă costurile, obiectivele băncii și elementele mix-ului de marketing, și factori externi, care includ concurența, reglementările în vigoare, cererea, climatul economic și preferințele clienților.

a) Costurile
Intenția băncii este să fie stabilit un preț care să acopere toate costurile dezvoltării și promovării produsului, costuri care sunt fixe sau variabile. Costurile fixe nu se modifică și influența lor asupra veniturilor este cam aceeaș în fiecare lună. Și costurile fixe pot fi de două feluri: legate de clienți (costurile deschiderii și menținerii unui cont, indiferent dacă se fac operațiuni sau nu) și legate de bancă (energia electrică, energia termică, salariile, tehnica de calcul, etc.) Costurile variabile sunt cele care se referă la dobânzile și comisioanele percepute (de la clienți și de la alte bănci) și plătite (pentru clienți, pentru alte bănci și pentru Banca Națională Română) de către bancă sau costurile ocazionale care apar la promovarea unui produs.

b) Obiectivele băncii
Strategia de definire a prețurilor trebuie să se încadreze în strategia generală a băncii. Dacă o bancă vrea să devină cel mai mare furnizor de servicii bancare, strategia lui trebuie să fie mărierea volumului vândut, ceea ce poate fi realizată prin reducerea prețurilor față de concurenți. De asemenea, dacă o bancă duce o strategie de supraviețuire prețurile vor fi stabilite tot la un nivel mai redus ca să rămână competitiv cu concurența dură. Dacă intenția băncii este atragerea unui nou segment de piață atunci oferă un preț promoțional. Deci strategia de stabilire a prețurilor depinde foarte mult de optica generală a băncii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.