Pretextul pentru inceputul Primului Razboi Mondial

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.80

nivel: Liceu

Important acum este sa gaseasca arme. Sase bombe si patru revolvere sunt procurate de la un anume Ciganovici. De indata ce intra in posesia lor, Princip ii scrie lui Danilo Ilici, la Sarajevo, o scrisoare codificata, cerandu-i sa recruteze si alti comjurati. Grabez, care pleaca in Bosnia, este insarcinat sa-i explice lui Ilici motivul pentru care i se cer acesti voluntari. In cele din urma, el va [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pretextul pentru inceputul Primului Razboi Mondial

Important acum este sa gaseasca arme. Sase bombe si patru revolvere sunt procurate de la un anume Ciganovici. De indata ce intra in posesia lor, Princip ii scrie lui Danilo Ilici, la Sarajevo, o scrisoare codificata, cerandu-i sa recruteze si alti comjurati. Grabez, care pleaca in Bosnia, este insarcinat sa-i explice lui Ilici motivul pentru care i se cer acesti voluntari. In cele din urma, el va recruta trei.
La 28 Mai 1914, Princip, Ceabrinovici si Grabez paraaesc Belgradul. Au bani, arme si cianura : s-a prevazut ca, daca vor constata ca sunt in pericol de a fi prinsi, se vor omori.

Mai intai calatoresc cu vaporul pe Sava, dupa care sunt preluaai de "tunel". Ceabrinovici, certat cu ceilalti, isi continua drumul singur. Princip si Grabez sunt condusi, din releu in releu, pana la destinatia stabilita. La 4 iunie, cei trei conjurati se regasesc la Sarajevo. Ceabrinovici ii informeaza pe ceilalti ca Franz Ferdinand va fi in oras la 28 iunie. In umbra, se pregateste atentatul. In cursul noptii de 26-27 iunie, conjuratii discuta pana la ora trei dimineata. Se stabilesc punctele cele mai propice pentru atentat. In privinta itinerarului pe care il va urma arhiducele, conjuratii nu au nici cea mai mica indoiala.

Traseul exact este indicat in ziare. Ilici considera ca locul cel mai potrivit ar fi cheiul Appel, care duce de la gara la Primarie.
Cortegiul urmeaza sa treaca pe acolo de doua ori. Conjuratii hotarasc sa plaseze pe chei sase conspiratori, impartiti in grupuri de cate doi. Fiecare grup va trebui sa atace simultan. Daca unul isi va rata tinta, va actiona grupul urmator. Se precizeaza locul exact, rezervat fiecaruia. In dupa-amiaza de 27 iunie, intre orele 3 si 4, se distribuie armele celor mai tineri.

Fiecare primeste o bomba si un revolver. Seara, Ilici va da o ultima bomba unui alt voluntar. A doua zo, inca de la ora 9, Princip, avand asupra lui bomba si revolverul, se duce pe cheiul Appel. Ceilalti isi ocupa pozitiile. Nu s-au luat multe masuri de securitate. Pe aprcurs, n-au fost plasati decat 120 de politisti. Este ora 10 dimineata. Impreuna cu Sofia, Franz Ferdinand sosest in gara de la Sarajevo. In gara, oaspetii sunt primiti de generalul Potiorek.

Arhiducele, sotia lui si suita lor se indreapta imediat apre cele sase automobile care-i asteapta. In primul iau loc seful politistilor insarcinati cu paza personala a arhiducelui, precum si trei ofiteri din politia locala. In al doilea, primarul orasului si seful politiei orasului. In al treilea, se instaleaza arhiducele si ducesa. Arhiducele sta pe banca din spate, in stanga ducesei. Generalul Potiorek foloseste strapontinul din fata lui Franz Ferdinand, iar locotenent-colonelul Harrach se urca langa sofer. Urmeaza inca trei automobile, care transporta suita arhiducelui.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.