Pret platit - pret corect

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.80

nivel: Facultate

S-ar parea ca exista cineva care comanda fabricarea produselor care trebuie in calitatile ,,necesare" si ni le pune la dispozitie la locul "potrivit".Dar aceasta metoda nu poate sa functioneze decat intr-un grup foarte mic. Cu cat grupul este mai mare cu atat ,,comandantul" ar trebui sa detina mai multe informatii pentru a cunoaste fiecare miscare a membrilor grupului-lucru greu de realizat. Ordin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pret platit - pret corect

S-ar parea ca exista cineva care comanda fabricarea produselor care trebuie in calitatile ,,necesare" si ni le pune la dispozitie la locul "potrivit".Dar aceasta metoda nu poate sa functioneze decat intr-un grup foarte mic. Cu cat grupul este mai mare cu atat ,,comandantul" ar trebui sa detina mai multe informatii pentru a cunoaste fiecare miscare a membrilor grupului-lucru greu de realizat. Ordinele date de ,,comandant" ar trebui completate de o cooperare benevola. Nicio societate nu functioneaza in realitate numai pe principiul economiei de comanda, dupa cum nici nu opereaza integral pe baza cooperarii benevole. Intr-o societate, elementele de comanda se combina cu elemente ale schimbului benevol, dominand fie unele, fie altele.

Economistul Adam Smith prezinta in ,,Avutia natiunilor" o idee simpla: daca un schimb intre doua parti are loc voluntar, aceasta nu va avea loc decat daca ambele parti considera ca vor avea de castigat. Mecanismul care face posibil acest lucru este sistemul preturilor. Pretul pietei reprezinta o cantitate de moneda pe care cumparatorul este dispus si poate sa o ofere producatorului in schimbul bunului pe care acesta poate sa il ofere pe piata si exprima, in cea mai mare masura sub aspect calitativ si structural, un ansamblu de informatii furnizate reciproc de catre participantii la schimb, in functie de raportul dintre cerere si oferta, pe de o parte, si in cadru legislativ, pe de alta parte, avand caracter dinamic, divers si reglementat. Preturile care rezulta din schimburi voluntare intre vanzatori si cumparatori pot sa indrume activitatea a milioane de oameni, fiecare urmarindu-si interesul personal astfel incat si celuilalt ii este bine.

Atunci cand este impiedicata functionarea normala a preturilor pot sa apara diferite ,,necazuri": cozi, piata neagra, inflatie, somaj, risipa de resurse.Preturile indeplinesc trei functii in activitatea economica: transmit informatii, furnizeaza un stimulent pentru folosirea unor metode de productie cat mai putin costisitoare, determina distributia veniturilor (cine si cat primeste din fiecare produs in parte).Modul de transmitere a informatiilor este simplu, si in plus, se transmit doar informatii importante si numai persoanelor care trebuie sa le cunoasca.

Daca, de exemplu, ar creste cererea pentru un produs ( poate datorita cresterii numarului de utilizatori ai produsului), magazinele ar observa ca vand mai mult si ar comanda mai multe produse de la angrosisti. Acestia vor da comanda producatorilor. Producatorii vor solicita mai multe materii prime, ei vor trebui sa le ofere preturi mai mari. Preturile mari ii determina pe furnizori sa-si sporeasca forta de munca pentru a face fata cererii crescute. Interesant este faptul ca, pretul care poarta informatia poarta si stimulentul: furnizorii de materii prime nu ar produce mai mult daca pretul nu ar fi mai mare.

Preturile ii stimuleaza pe producatori sa caute cel mai eficient mod de a produce un bun: ei combina si factorii de productie astfel incat sa evite risipa de resurse.Adam Smith spunea ca ,,mana invizibila" a pietei este cea care permite realizarea tuturor intereselor. Nu este din bunavointa macelarului, fabricantului de bere sau brutarului faptul ca noi ne asteptam sa avem o masa, ci mai degraba din propiul lor interes. Ne adresam nu omeniei, ci iubirii lor de sine si nu vorbim cu ei niciodata despre necesitatile noastre, ci despre avantajele lor ( Adam Smith, "Avutia natiunilor").

Tot mai mulTi economisti sunt insa de parere ca nu putem sa nu bazam doar pe ,, mana invizibila" care ar conduce totul la modul ideal. Scenariile care trag semnalul de alarma s-au inmultit: ,, dragostea de sine ii v-a conduce pe vanzatori spre a-si insela clientii. Vor profita de inocenta clientilor si ignoranta lor pentru acele preturi exagerat de mari, incercand sa le paseze produse de proasta calitate. Vor amagi clientii pentru a le cumpara bunurile pe care acestia nu le doresc'' ( Milton Friedman, ,,Libertatea de a alege") criticii ,, maini invizibile" sustin ca de pe urma libertatii ar avea de suferit alti oameni decat cei implicati direct (ar putea afecta aerul pe care-l respiram, apa pe care o bem, siguranta mancarii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.