Presiunea antropica asupra teritoriului

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Opinia potrivit careia geografi nu este o stiinta a omului (umanista) ci a locurilor (la limita intre social si natural) este deja veche (Vidal de la Blache, 1921) la fel ca si aceea care atribuie geografiei nu atat studierea omului, la singular, ci a oamenilor, ca si agregate sociale, culturale, politico-administrative s.a.m.d (Demangeon, 1934). Evolutia acestei discipline pe parcursul ultimului [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Presiunea antropica asupra teritoriului

Opinia potrivit careia geografi nu este o stiinta a omului (umanista) ci a locurilor (la limita intre social si natural) este deja veche (Vidal de la Blache, 1921) la fel ca si aceea care atribuie geografiei nu atat studierea omului, la singular, ci a oamenilor, ca si agregate sociale, culturale, politico-administrative s.a.m.d (Demangeon, 1934). Evolutia acestei discipline pe parcursul ultimului secol a nuantat aceste opinii chiar daca prin inertie se pastreaza o detasare neta a geografiei umane de cea fizica, omul ca si componenta a geosistemului (la plural) fiind situat adesea pe un palier separat fata de componentele naturale ale acestuia.

In fond, fata in fata se situeaza nu omul si clima, omul si relieful, omul si vegetatia etc., ci omul si ... natura. Natura umana, la fel de polimorfa si, de multe ori, imprevizibila ca si natura exterioara omului (mediul natural) nu poate fi considerata un apendice al subsistemelor naturale ci trebuie privita ca o structura a carei complexitate, permite deosebirea unor seturi de interactiuni care nu pot fi ignorate decat arareori si in anumite locuri, observabile, masurabile si in mare parte predictibile.

Fiecare dintre acestea pot fi grupate in jurul unor problematici distincte care nu pot face abstractie de caracterul deschis al geosistemului, de existenta unui echilibru dinamic, a unui proces permanent de autoreglare care il guverneaza. Printre aceste problematici, aceea a presiunii antropice prezinta un maxim interes chiar daca pana in prezent fundamentarea sa este inca un deziderat.Presiunea antropica se refera insa la o realitate diferita, dificil de asimilat cu sistemele fizico-chimice.

Societatile umane, ca sisteme complexe actioneaza sub impulsul unei entropii ridicate, al unei miscari browniene in care nu isi au loc regularitatile, nu exista o variabilitate in limite precise si nu putem stabili cu precizie constantele. In acest fel definirea presiunii antropice trebuie sa faca apel, obligatoriu la potentialul spatiului asupra caruia omul isi exercita presiunea. In acelasi sens, nu se poate face abstractie de capacitatea omului, la un moment dat, intr-un spatiu (teritoriu) dat de a modifica parametrii naturali.

Putem astfel selecta doua elemente semnificative care pot exprima presiunea antropica : masa (populatia) si teritoriul (suprafata). In fond acestea sunt integrate si in formula banala a densitatii populatiei. Problema se complica atunci cand, pornind de la aceste doua elemente, dorim sa integram intr-un model teoretic parametrii in care aceasta evolueaza : dinamica, structura, potential transformator in cazul populatiei, potentialul locuirii, grad de utilizare, calitatea componentelor naturale in cazul teritoriului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.