Presedintele Romaniei

3x puncte

categorie: Drept

nota: 8.96

nivel: Facultate

Președintele Statelor Unite ale Americii
Constituția S.U.A. prevede în art.2 c? „puterea executivă va fi exercitat? de Președintele S.U.A.”. Președintele american este o figură proeminentă a întregii vieți politice americane.Ales odată la patru ani prin votul electorilor,el nu poate avea mai mult de două mandate(în conformitate cu prevederile Amendamentului XXII din 1951,nimeni[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Presedintele Romaniei

Președintele Statelor Unite ale Americii
Constituția S.U.A. prevede în art.2 c? „puterea executivă va fi exercitat? de Președintele S.U.A.”. Președintele american este o figură proeminentă a întregii vieți politice americane.Ales odată la patru ani prin votul electorilor,el nu poate avea mai mult de două mandate(în conformitate cu prevederile Amendamentului XXII din 1951,nimeni nu poate fi ales președinte mai mult de două mandate;Franklin Delano Roosevelt ales președinte de 4 ori a constituit singura excepție în viața politic? americană.)

Președintele S.U.A. dispune prin tradiție de importante prerogative . Anumite puteri ale Președintelui sunt consacrate de Constituție,altele au rezultat din interpretarea Constituției dincolo de dispozițiile sale constituționale.Practic,interpretarea dispozițiilor constituționale poartă numele de cutume constituționale.

Sunt considerate funcții tradiționale ale Președintelui:
a)șef al statului;
b)șef al puterii executive(al Guvernului);
c)comandant suprem al forțelor armate;
d)șef al diplomației;
e)șef al partidului care l-a propus candidat la presedinție.Aceast? prerogativă nu înseamn? că Președintele ar ocupa o anumită ierarhie în partid,ci este o obligație moral? a acestuia de a susține partidul și de a contribui la sporirea prestigiului și numărului de simpatizanți al acestuia.

Al?turi de aceste prerogative tradiționale,Președintele și-a asumat în timp și altele,printre care enumerăm:
1.coordonator al politicii economice;
2.ap?rător al politicii sociale;
3.suport al sistemului federal de guvernământ;
4.moderator al soluțiilor de dezamorsare a unor crize interne si externe;
5.nu răspunde în fața Congresului(Parlamentul american format din Camera Reprezentanților și Senat) și nu poate fi obligat s? demisioneze dacă are un sprijin minoritar în Camere;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.