Prescriptia extinctiva

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.91

nivel: Liceu

O problema strans legata de "reglementarea prescriptiei extinctive, este aceea a caracterului - imperativ sau dispozitiv - al normelor ce formeaza aceasta institutie".Prescriptia extinctiva este calificata caTotusi problema care se ridica, ( de lege ferenda) este aceea de a sti daca este bine, sau nu, sa se pastreze caracterul imperativ al normelor prescriptiei extinctive si in viitoarea reglement[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prescriptia extinctiva

O problema strans legata de "reglementarea prescriptiei extinctive, este aceea a caracterului - imperativ sau dispozitiv - al normelor ce formeaza aceasta institutie".Prescriptia extinctiva este calificata caTotusi problema care se ridica, ( de lege ferenda) este aceea de a sti daca este bine, sau nu, sa se pastreze caracterul imperativ al normelor prescriptiei extinctive si in viitoarea reglementare.

Se considera ca solutia potrivita (opinia profesorului Belein) este aceea de a reveni la sistemul codului civil: prescriptia trebuie aplicata daca cel interesat (de regula paratul) o invoca.Natura juridica si delimitarea prescriptiei extinctive.Prescriptia extinctiva este cunoscuta de toate ramurile de drept, si de aici drept consecinta: natura juridica a prescriptiei extinctive trebuie stabilita in cadrul fiecarei ramuri de drept.

Din dreptul civil face parte prescriptia dreptului la actiune (in sens material), si pentru a stabili natura juridica a prescriptiei extinctive inseamna a raspunde la intrebarea ce este, pentru dreptul civil, prescriptia dreptului la actiune?Pentru a raspunde la intrebare este necesar sa stabilim ce efect produce prescriptia extinctiva asupra dreptului subiectiv civil si, pe cale de consecinta, asupra obligatiei civile corelative.

Din chiar definitia data prescriptiei extinctive rezulta ca, actiunea intentata de subiectul activ, dupa actiunea prescriptiei extinctive, va fi respinsa ca prescrisa, ceea ce echivaleaza cu refuzul concursului fortei de constrangere a statului.Putem intelege efectul prescriptiei extinctive daca amintim prevederea art. 20, alin. 1, din Decretul nr. 167 / 1958: Debitorul care a executat obligatia, dupa ce dreptul la actiune al creditorului s-a prescris, nu are dreptul sa ceara inapoierea prestatiei chiar daca la data executarii nu stia ca termenul prescriptiei era implinit.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.