Preparatiile sub forma de sant

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.09

nivel: Facultate

Prepararea cavității se face după curățirea mecanică a dintelui, alegerea culorii, izolarea câmpului operator și plasarea penelor intermediare în regiunea proximală gingivală ce ajută la separarea dinților pentru a compensa:

• grosimea benzii, contribuind la realizarea unui punct de contact optim;
• absența presiunii pe matrice în timpul plasării compozitului, în c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Preparatiile sub forma de sant

Prepararea cavității se face după curățirea mecanică a dintelui, alegerea culorii, izolarea câmpului operator și plasarea penelor intermediare în regiunea proximală gingivală ce ajută la separarea dinților pentru a compensa:

• grosimea benzii, contribuind la realizarea unui punct de contact optim;
• absența presiunii pe matrice în timpul plasării compozitului, în comparație cu presiunea în timpul condensării amalgamului.

Prezența penei în timpul preparării cavității este, de asemenea, un ghid pentru a preveni supraextensia planșeului gingival.

Atunci când leziunea carioasă este primară și beneficiază de indicațiile amintite pentru restaurarea cu compozite vom apela la o preparație convențională bizotată.

Prezența bizoului asigură:
• o suprafață mai mare de adeziune permițând o condiționare a capetelor prismelor, crescând retenția;
• reduce percolarea;
• crește rezistența pereților și a dintelui în general.

Având în vedere că prismele de smalț sunt paralele cu pereții cavității, se indică o bizotare cu o freză diamantată cu granulație mare, în formă de flacără, pe o lățime de 0,5 mm și la un unghi de 45ș.

Preparațiile sub formă de „șanț” sunt indicate în leziuni carioase situate imediat sub un punct de contact strâns și punctiform, dar deasupra marginii libere a gingiei, cu evoluție preponderentă spre vestibular și lingual. Accesul este realizat dinspre peretele mai subțiat de evoluția procesului carios, cu freze sferice mici, diamantate.

Esențial în prepararea acestor cavități este menținerea pe cât posibil a peretelui opus direcției de acces, ca un mijloc care să se opună materialului în timpul condensării.

Pentru a crește forma de adeziune, vom realiza acolo unde avem un acces optim o bizotare circumferențială. În cavitățile situate în smalț și/sau dentina externă, protecția organului pulpo-dentinar este asigurată de sistemul adeziv amelo-dentinar.

Daca profunzimea crește dar încă nu avem loc pentru o obturație de bază se aplică un liner din C.G.I. tip III cu priză fotoindusă. În cariile cu evoluție subgingivală plasarea C.G.I. se va fece pe peretele axial și jumătatea pulpară a pragului gingival, deoarece calitățile anticariogene ale acestuia pot oferi protecție împotriva carilor recurente. Sunt și situații favorabile când datorită unor motive clinice (treme, lipsa dintelui vecin, o carie extinsă pe fața opusă a dintelui vecin) avem posibiltatea unui acces direct.

Design-ul cavității va fi sub formă „casetă” ale cărei caracteristici arhitecturale vor depinde de materialul de restaurare ales (rășină compozită, C.G.I., compomer sau amalgam)

Etape de lucru:
1. Deschidera procesului carios:
• pentru a păstra creasta marginală integră și pentru a face economie tisulară maximă, deschidem procesul carios dinspre vestibular sau oral, realizând o cavitate sub formă de șanț; această situație terapeutică este favorizată și de un punct de contact strâns, punctifom.
• Se lucrează cu sfere mici, diamantate, la turbină, în dreptul procesului carios de obicei dinspre lingual;
• Daca este necesar, putem lărgi accesul pentru a face eficientă îndepărtarea dentinei infectate și manoperele de inserare a materialului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.