Preot si filozof - Mihai Eminescu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.86

nivel: Liceu

De atunci i-a ramas lui Eminescu acea stiinta a descifrarii manuscriselor vechi cu care avea sa-l uimeasca pe savantul Gaster, pe care-l consulta, cerandu-i sfatul si chiar imprumutand de la el manuscrise rare. Tot de atunci s-a trezit in el iubirea pentru pretul si savoarea cuvantului vechi, si, mai cu seama, de atunci s-a nascut in el atasamentul, respectul si admiratia pentru institutia Biseric[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Preot si filozof - Mihai Eminescu

De atunci i-a ramas lui Eminescu acea stiinta a descifrarii manuscriselor vechi cu care avea sa-l uimeasca pe savantul Gaster, pe care-l consulta, cerandu-i sfatul si chiar imprumutand de la el manuscrise rare. Tot de atunci s-a trezit in el iubirea pentru pretul si savoarea cuvantului vechi, si, mai cu seama, de atunci s-a nascut in el atasamentul, respectul si admiratia pentru institutia Bisericii Nationale, a carei valoare n-a incetat nici o clipa sa o lege de istorie si dainuirea neamului.

Dintre toate disciplinele insa, filosofia a fost cea care l-a inrobit. De la gandirea indiana la presocratici, la Platon, stoici si eleati, la gnostici si neoplatonici, la Schopenhauer, Hegel si filosofii romantici Fichte si Schelling, a citit enorm, a meditat si si-a insusit unele puncte de vedere care se regasesc fie in note, fie adesea in opera. In materie de cunoastere filosofica, de epistemologie insa, Kant l-a tulburat in cea mai mare masura, chiar mai mult decat Schopenhauer, i-a zdruncinat temelia credintei. De altfel, el incepuse traducerea Criticii ratiunii pure a lui Kant inca din Bucuresti si avea s-o termine aici, in strainatate.

Primele scrieri continand ecouri din literatura buddhista, de ex. Andrei Muresanu (1869-1876), Imparat si proletar (1874), [Povestea indica] (cca 1877) si Pastele (1878) se leaga mai mult de idealismul social al lui Buddha, de preocuparea sa pentru imbunatatirea vietii maselor indiene, Conceptiile indiene pe care le-a intalnit acolo, nemurirea sufletului, metempsihoza, omologarea intre sufletul individual (atman) si cel universal (Brahman) , raporturile intre microtimp si macrotimp, trasaturi importante ale filozofiei indieČne, au conturat gandurile poetului si au contribuit la conceperea temelor esentiale ale unor lucrari, de exemplu, Sarmanul Dionis, Umbra mea (1869-1870), [Avatarii faraonului Tla] (anii petrecuti la Viena si la Berlin), [Archaeus] (cca 1875) si Ta twam asi (1879).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.