Premisele crearii Comunitatilor Europene

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Pentru prima data proiectul unei Europe unite a dobandit contur precis gratie actiunii diplomatului (contele) COUDENHOVE - KALERGI sustinator al celei de-a doua conceptii asupra Europei - in mod deschis federalista.
Astfel in 1922 contele Kalergi a publicat la Viena manifestul "PAN EUROPA" in care afirma: "Problema Europei se reduce la doua cuvinte: unificare sau prabusire". In 1926 el reu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Premisele crearii Comunitatilor Europene

Pentru prima data proiectul unei Europe unite a dobandit contur precis gratie actiunii diplomatului (contele) COUDENHOVE - KALERGI sustinator al celei de-a doua conceptii asupra Europei - in mod deschis federalista.
Astfel in 1922 contele Kalergi a publicat la Viena manifestul "PAN EUROPA" in care afirma: "Problema Europei se reduce la doua cuvinte: unificare sau prabusire". In 1926 el reuneste la Viena Congresul constitutiv al Uniunii Pan Europene la care iau parte 2000 persoane.
Aceasta miscare s-a inspirat din modelul federal oferit de Statele Unite ale Americii.

Mai putin cunoscut, danezul Heerfordt a publicat in 1924 un eseu intitulat "Europa communis" care continea o critica acerba a Societatii Natiunilor a carei slabiciune indica deja ca aceasta interzice realmente recursul la razboi, dar si o analiza detaliata a ceea ce ar putea fi institutiile unei Europe Communis, viitorul stat federal european . Heerfordt a prevazut in proiectul sau o adunare interparlamentara, un director al sefilor de stat dispunand de un drept de veto si un minister federal responsabil in fata Adunarii, un regim special pentru Agricultura si o perioada de tranzitie inainte de realizarea unei uniuni vamale.

3. Ideile federaliste ale lui Aristide Briand
Mai rasunatoare a fost initiativa lui Aristide Briand, ministrul francez de externe in anii 1929-1930. In septembrie 1929, Briand a rostit in fata celei de-a zecea sesiuni a Adunarii Societatii Natiunilor un discurs care desi a avut un mare impact asupra opiniei publice europene, era totusi destul de echivoc: "Ideea europeana care a obsedat imaginatia filozofilor si poetilor a progresat in spirite. Cred ca intre popoarele care sunt grupate geografic asa cum sunt popoarele Europei trebuie sa existe un liant federal".

Asadar Briand, cu toate ca este un partizan al notiunii de federalism precizeaza de indata ca "liantul federal nu va trebui sa atinga suveranitatea nici uneia dintre natiunile care ar putea face parte din aceasta asociatie".Echivocul existent in discursul lui Aristide Briand nu a fost inlaturat nici in memorandum-ul mai detaliat privind Uniunea Federala Europeana, redactat de secretarul general din ministerul afacerilor externe francez Alexis Lejer, si prezentat Adunarii Societatii Natiunior pe 1.05.1930. Nu se poate nega ca ideea unui federalism european, chiar lipsit de orice consecinta pe plan practic a ridicat foarte multe obiectii in plan guvernamental.

Dintre membrii Societatii Natiunilor doar Iugoslavia isi manifesta adeziunea fata de proiect. De pe o pozitie conservatoare, Anglia s-a limitat doar la a reaminti legaturile sale speciale cu Commonwealth-ul.
In Germania alegerile din 09.1930 au constituit primele succese ale Partidului National Socialist al lui Hitler, deci pe plan european se releva inca o data existenta unor divizari si imposibilitatea constientizarii necesitatii de organizare a Europei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.