Prelucrari prin gaurire

7x puncte

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Liceu

Functionarea masinii de gaurit poate fi urmarita pe schema cinematica de principiu din figura 4.2.2.. Astfel, miscarea principala de aschiere, care este rotatia n , a arborelui I, se obtine de la motorul electric M, prin lantul cinematic 1 -- 2 -- 3 -- cutia de viteze CV -- 4 -- 5 -- 6 -- I . Avansul axial al sculei se obtine de la ace-lasi motor M, prin lantul cinematic 6 -- 7 -- 8-- cutia de ava[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prelucrari prin gaurire

Functionarea masinii de gaurit poate fi urmarita pe schema cinematica de principiu din figura 4.2.2.. Astfel, miscarea principala de aschiere, care este rotatia n , a arborelui I, se obtine de la motorul electric M, prin lantul cinematic 1 -- 2 -- 3 -- cutia de viteze CV -- 4 -- 5 -- 6 -- I . Avansul axial al sculei se obtine de la ace-lasi motor M, prin lantul cinematic 6 -- 7 -- 8-- cutia de avansuri CA -- 9 -- me-canismul pinion-cremaliera Z1 -- Z2 .

Avansul axial f1 al sculei se mai poate obtine si manual de la roata R prin lantul cinematic 13 -- 14 -- 9 -- Z1 -- Z2. In functie de inaltimea la care este necesara executarea operatiei de gaurire, papusa arbore-lui principal poate fi ridicata sau coborata cu un mecanism pinion-cremaliera Z3 -- Z4, actionat manual, sau de la motorul M, prin lantul cinematic 1 -- 2 -- 10 -- 11 -- 12 -- Z3 -- Z4 .Aceasta masina se utilizeaza pentru prelucrarea pieselor de dimensiuni mari, care nu pot fi fixate pe masa masinii de gaurit cu coloana. La aceste masini, executarea diferitelor gauri se realizeaza prin deplasarea sculei la locul de prelu-crare. Partile principale ale masinii de gaurit radiale sunt puse in evidenta in figura de mai jos:

placa de baza 6, pe care se monteaza masa masinii 7 sau piesa de prelu-crat, coloana verticala 2, bratul rotitor 3, pe care se deplaseaza caruciorul 11, in in-teriorul caruia se gasesc cutia de viteze si cutia de avansuri, arborele principal 8, in care se fixeaza sculele aschietoare.Miscarea de rotatie n, a sculei se obtine de la motorul electric 12, prin cutia de viteze din caruciorul 11, iar miscarea de avans se obtine de la acelasi motor 12, prin cutia de avansuri. Pentru a aduce scula in dreptul gaurii de executat trebuie efectuate urmatoarele miscari:

deplasarea pe verticala I a bratului, pentru a ajunge la inaltimea corespunzatoare piesei de prelucrat, rotirea II a bratului 3, impreuna cu coloana 2, pentru a ajunge in dreptul pozitiei de prelucrat, si deplasarea III a caruciorului 11, de-a lungul bratului 3. Bratul 3 se deplaseaza pe verticala cu su-rubul antrenat de motorul electric 1. Caruciorul se deplaseaza de-a lungul ghida-jelor bratului 3 manual, cu un mecanism roata dintata-cremaliera. Bratul 3, impreuna cu coloana 2, se rotesc, de obicei, manual, iar la unele masini, cu un meca-nism surub - roata melcata, antrenate de un motor electric.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.