Prelucrarea canalelor si canelurilor

5x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.22

nivel: Facultate

La prelucrarea canalelor de pană se va asigura o așezare cât mai precisă a piesei, astfel încât axa alezajului să fie paralelă cu traiectoria cuțitului. Paralelismul se poate controla cu ajutorul unui ceas comparator prin într-un suport montat în locul cuțitului. Daca se constată lipsa acestui paralelism, se poate acționa fie asupra piese, refăcându-i așezarea, fie asupra berbecului, înclinându-l [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prelucrarea canalelor si canelurilor

La prelucrarea canalelor de pană se va asigura o așezare cât mai precisă a piesei, astfel încât axa alezajului să fie paralelă cu traiectoria cuțitului. Paralelismul se poate controla cu ajutorul unui ceas comparator prin într-un suport montat în locul cuțitului. Daca se constată lipsa acestui paralelism, se poate acționa fie asupra piese, refăcându-i așezarea, fie asupra berbecului, înclinându-l ușor până la obținerea paralelismului. De asemenea, se va asigura spațiul necesar ieșirii cuțitului. Acest lucru se poate obține cel mai ușor așezând piesa pe un adaos (Fig.7.)

În cazul prelucrării canalelor de pană înfundate, este necesar sa se prevadă în piesă un canal circular pentru scăparea cuțitului ( Fig.8. ).Dacă se constată lipsa unui asemenea canal nu se va încerca prelucrarea canalului de pană deoarece ruperea cuțitului este inevitabilă ;se va proceda la strunjirea unui canal pentru scăparea cuțitului .În cazul în care este necesar să se prelucreze două canale de pană sau caneluri în alezaj ,poziția corectă a acestor canale se pot asigura folosindu-se o masă rotativă cu cap divizor.

2) Broșarea canalelor de pană ale alezajelor .Acesta este cel mai productiv procedeu de prelucrare a canalelor de pană ,fapt pentru care se aplică frecvent la producția în serie sau în masă . Scula folosită este o broșă pentru canalele de pană ( Fig.9 ) având dinți pe o singură parte ;lățimea broșei trebuie să fie egală cu lățimea canalului de pană prelucrat.

Pentru prelucrare se folosește un dispozitiv care asigură atât așezarea corectă a piesei cât și ghidarea broșei. Cea mai importantă piesă a dispozitivului o constituie un suport prevăzut cu un bolț, având diametrul egal cu cel al alezajului piesei și lungimea mai mare decât lungimea canalului de pană prelucrat, astfel încât să asigure o bună ghidare a broșei prin canalul longitudinal al boțului.
În cazul în care canalul nu poate fi prelucrat dintr-o singură trecere pe întreaga sa adâncime se execute mai multe treceri folosindu-se aceeași broșă dar reglând-o în înălțime, prin introducerea unor adaosuri sau pene înclinate între broșă și fundul canalului din bolț.

1.4. PRELUCRAREA CANALELOR UNGHIULARE

Canalele unghiulare nu ridică probleme deosebite la prelucrare. Principalele procedee de prelucrare prin așchiere care se pot utiliza sunt frezarea și rabotarea. Frezarea canalelor unghiulare necesită o freză cu un profil corespunzător celui al canalului prelucrat ( Fig.10 ). În cazul în care canalul prelucrat are dimensiuni mari este necesar să se execute în prealabil o degroșare, folosindu-se o freză mai simplă, deci mai ieftină.

Exemplu: Pentru prelucrarea canalului unei prisme ( Fig.11,a ) sunt necesare următoarele operații:

1. – trasarea canalului pe partea frontală a semifabricatului (această operație lipsește în cazul utilizării unui dispozitiv în cadrul unei producții în serie);

2. – frezarea degajării canalului. Scula folosită este o freză-disc sau o freză pentru crestat, având lățimea egal cu cea a degajării ( Fig.11,a ).

3. – frezarea din mai multe treceri a canalului unghiular folosindu-se o freză biconică ( Fig.11,b ). În cazul în care canalul are dimensiuni mari, între operațiile a 2-a și a 3-a se poate executa o frezare cu o freză-disc sau cilindră-frontală, în scopul îndepărtării unei părți a adaosului de prelucrare. Rabotarea canalelor unghiulare decurge în mod similar frezării. De exemplu pentru prelucrarea aceleiași piese se folosesc următoarele operații:

1. – degroșarea ( Fig.12,a ) astfel încât pe suprafețele canalului să rămână numai adaosul de prelucrare necesar finisării;
2. – rabotarea canalului de degajare ( Fig.12,b ) folosindu-se o sculă cu profil corespunzător care lucrează cu avans vertical;
3. – finisarea canalului unghiular ( Fg12,c ).

Cu excepția cuțitului pentru prelucrarea degajării celelalte scule sunt cuțite obișnuite, folosite pentru degroșare sau finisare. Regimurile de așchiere corespund celor folosite la rabotarea suprafețelor plane. Pentru obținerea unor suprafețe netede ale canalelor unghiulare prismele de exemplu fiind piese cu precizie mare, se poate utiliza rectificarea. Schemele tehnologice și regimul de așchiere sunt cele indicate la prelucrarea suprafețelor plane. Canalelor în coadă de rândunică se pot prelucra prin frezare sau prin rabotare. Indiferent de procedeul aplicat pentru prelucrarea unui asemenea canal sunt necesare două etape:

1 - prelucrarea părții de mijloc a canalului;
2 - prelucrarea părților laterale ale canalului.

Această succesiune de etape este necesară pentru a se asigura accesul sculelor ce prelucrează părțile laterale ale canalului.
Exemplu: pentru prelucrarea canalului în coadă de rândunică din Fig.13 se poate utiliza rabotarea sau frezarea. Rabotarea necesită pentru etapa a 2-a două operații relații și două cuțite diferite-pe dreapta, respectiv pe stânga în timp ce la aceeași etapă, pentru frezare este necesar o singură operație și o singură sculă. De aici rezultă că frezarea este mai productivă decât rabotarea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.