Prelucrarea alezajelor prin rectificare

7x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.93

nivel: Facultate

Conicitatea piesei se obține prin legătura cinematică rigidă dintre avansul radial III și avansul de pătrundere IV. Mărimea acestor avansuri se alege astfel încât rezultanta celor două mișcări R să fie paralelă cu generatoarea conului de rectificat.
Piatra de rectificat se alege cu conicitatea egală cu a piesei. Tehnologia de prelucrare și elementele regimului de așchiere se stabilesc la fe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prelucrarea alezajelor prin rectificare

Conicitatea piesei se obține prin legătura cinematică rigidă dintre avansul radial III și avansul de pătrundere IV. Mărimea acestor avansuri se alege astfel încât rezultanta celor două mișcări R să fie paralelă cu generatoarea conului de rectificat.
Piatra de rectificat se alege cu conicitatea egală cu a piesei. Tehnologia de prelucrare și elementele regimului de așchiere se stabilesc la fel ca pentru alezajele cilindrice.

Mașini de rectificat rotund interior
Mașina de rectificat interior cu cap de prindere

Caracteristica acestei mașini este prezența unui cap de prindere (mandrină, platou, dispozitiv special) prin care se imprimă piesei mișcarea de rotație (anexa 1).

Principalele părți componente ale acestei mașini sunt:
- păpușa portpiesă, care conține capul de prindere și mecanismele pentru transmiterea mișcării de rotație;
- păpușa portsculă, conținând arborele portsculă și mecanismele necesare transmiterii mișcării de rotație la piatra abrazivă;
- sania transversală, necesară obținerii deplasării păpușii portsculă pe direcție radială (avansul transversală)
- batiul, conținând mecanismele folosite la obținerea mișcărilor de avans ale păpușii portsculă. Pe batiu sunt montate cele două păpuși (portpiesă și portsculă).

Principalele mișcări folosite la aceste mașini sunt:
- mișcarea principală ns, aparținând pietrei abrazive (între 5000 și 60000 rot/min);
- mișcarea de rotație a piesei np;
- mișcarea de avans longitudinal sl;
- mișcarea de avans transversal st;
- mișcarea de pivotare a plăcii pe care este așezată păpușa portpiesă.
Avansurile de lucru sunt realizate hidraulic.

Mașina de rectificat rotund interior planetar

Pentru prelucrarea pieselor de dimensiuni mari se folosesc mașinile de rectificat interior planetare (anexa 2). Aceste mașini se construiesc cu axa sculei în poziție orizontală sau verticală. În anexă este reprezentată vederea simplificată și principiul de lucru ale mașinii de rectificat interior planetar cu axa orizontală.

Piesa de prelucrat se fixează într-un dispozitiv prins pe axa mașinii. Reglarea poziției corecte a piesei față de arborele portsculă se realizează prin deplasarea mesei în plan orizontal (mișcarea V) și a consolei în plan vertical (mișcarea IV). Scula fixată pe arborele principal 1 execută toate mișcările de lucru.

Mișcarea principală de așchiere 1 este primită de la un motor electric printr-o transmisie cu curele 4. Arborele portsculă este ghidat în lagărul de construcție specială 2, iar acesta în cilindrul 3. Prin deplasarea axială III a lagărului se obține reglarea radială a arborelui principal, respectiv a sculei, asigurându-se realizarea dimensiunii dorite a alezajului.

Scule și dispozitive utilizate la prelucrarea alezajelor prin rectificare

Scule abrazive
Pentru rectificarea alezajelor se folosesc pietre abrazive cu sau fără tijă de forme variate: cilindrice, tronconice, etc.(fig. 4).
Pentru realizarea unei productivități maxime la rectificare este necesar ca arborii posrtsculă să aibă o construcție rigidă cu diametre și lungimi corespunzătoare. Se va acorda o mare atenție la alegerea pietrei abrazive din punct de vedere al formei, dimensiunilor și al principalelor caracteristici (abraziv, liant, granulație, duritate). Diametrul pietrei de rectificat se alege în funcție de alezajul de prelucrat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.