Preluarea traditiilor in valorificarea superioara a plantelor medicinale in ultimele decenii

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Perfectionarea continua a arsenalului de investigatie stiintifica da posibilitatea ca studiul plantelor, unele folosite in medicina empirica, altele nu, sa se faca in ultimele decenii pe scara tot mai larga si de multe ori sa conduca la rezultate nebanuit de importante, cum s-a intamplat in ultimele decenii cu Ranwlifia serpentina, din care s-a izolat rezerpina sau in cazul lui Cathavanthus vosens[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Preluarea traditiilor in valorificarea superioara a plantelor medicinale in ultimele decenii

Perfectionarea continua a arsenalului de investigatie stiintifica da posibilitatea ca studiul plantelor, unele folosite in medicina empirica, altele nu, sa se faca in ultimele decenii pe scara tot mai larga si de multe ori sa conduca la rezultate nebanuit de importante, cum s-a intamplat in ultimele decenii cu Ranwlifia serpentina, din care s-a izolat rezerpina sau in cazul lui Cathavanthus vosens (Vinca rosea) ai carei alcaloizi - vinca, leucoblastina si leucocristina - se folosesc in tratamentul leucemiilor si al bolilor lui Hodgkin.
Aceste cercetari au dat posibilitatea ca terapeutica sa foloseasca cu succes specii vegetale - fie ca atare, fie principiile lor active - in combaterea si prevenirea unei game largi de maladii.

De asemenea nu trebuie trecut cu vederea ca in prezent unele saponoide si glicoalcaloizi izolati din diverse specii de plante formeaza materia prima cea mai convenabila pentru semisinteza unor hormoni sexuali si a unor corticosteroizi.Privite in ansamblul lor, aceste cercetari efectuate in ultimele 4 decenii ne explica de ce terapeutica moderna pe langa speciile de plante medicinale utilizate timp indelungat, recurge la folosirea de noi specii de plante, asistand astfel la o largire a campului de aplicatibilitate a fitoterapiei.

In ultimele decenii, depasind etapa empirica, bazandu-ne in continuare pe cercetari experimentale, progresul fitoterapiei este conditionat mai mult ca oricand, pe observatiile si evaluarile clinice. Vechiul remediu vegetal sau noua materie prima vegetala va permite realizarea unui medicament nou, numai in cazul in care acesta va corespunde cerintelor terapeutice contemporane.Remediul sau materia prima nu sunt medicamente. Medicamentul trebuie sa faca fata unor cercetari din ce in ce mai pretentioase; iar daca nu indeplineste conditiile impuse unui agent terapeutic de valoare suficient de certa, produsul vegetal poate fi considerat ca factor dietetic sau ca remediu adjuvant, dat nicidecum nu va imbogati arsenalul de medicamente.

Cele tri etape istorice schitate presupun existenta uneo materii prime vegetale de interes terapeutic. La noi aceasta provine partial din flora spontana, partial din culturi. Pentru flora spontana pe langa existenta monumentalei opere Flora, aparuta in mai multe volume, ne putem mandrii ca suntem una din putinele tari din lume in care s-a urmarit si consemnat raspandirea principalelor specii de plante medicinale pe tot cuprinsul patriei, estimandu-se totodata cantitatile ce pot fi colectate anual in diferitele zone.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.