Preluarea BCR de catre Erste Bank

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Liceu

Salariile nu pot creste cu mai mult de 5% annualIn premiera, intr-un contract de privatizare sunt prevazute obligatii ferme pentru cumparatori, ce atrag dupa sine sanctiuni banesti. Erste Bank va achita penalitati reprezentand 10% din pretul platit statului in schimbul actiunilor BCR, pentru orice incalcare a obligatiilor din contract, in vreme ce despagubirile statului roman nu pot depasi 50% din[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Preluarea BCR de catre Erste Bank

Salariile nu pot creste cu mai mult de 5% annualIn premiera, intr-un contract de privatizare sunt prevazute obligatii ferme pentru cumparatori, ce atrag dupa sine sanctiuni banesti. Erste Bank va achita penalitati reprezentand 10% din pretul platit statului in schimbul actiunilor BCR, pentru orice incalcare a obligatiilor din contract, in vreme ce despagubirile statului roman nu pot depasi 50% din valoarea tranzactiei.

In plus, banca austriaca s-a obligat sa nu dizolve, lichideze ori falimenteze BCR si sa mentina identitatea corporativa a bancii romanesti. Daca aceste interdictii, valabile timp de 3 ani, vor fi incalcate, penalitatile vor fi platite integral, fara a se mai dovedi prejudiciul creat, cu exceptia cazului in care incalcarea respectiva a fost remediata in termen de 15 zile. La randul sau, AVAS a prezentat o serie de garantii, a caror incalcare duce la acordarea de despagubiri. Printre acestea, respectarea legislatiei in domeniul privatizarii si corectitudinea unor date privind BCR (capital social, filiale,contracte semnificative, contabiliate, angajati, restante neachitate).

Potrivit contractului de privatizare, in cazul in care AVAS se face raspunzator de daune rezultand din pretentii legate de privatizare care sa depaseasca 15 milioane de euro, raspunderea institutiei va fi limitata la suma maxima. De asemenea, AVAS s-a obligat sa compenseze Erste pentru prejudiciul suferit de BCR in legatura cu restituirea sediului central al bancii din Bulevardul Regina Elisabeta. Totodata, statul nu va acorda despagubiri mai mari de jumatate din pretul platit de Erste pentru actiunile statului la BCR in contul prejudiciilor sau al pierderilor din raporturile cu Bancorex.

numarul salariatilor BCR nu poate creste, anual, cu mai mult de 2%, iar salariile cu mai mult de 5%, potrivit contractului de privatizare publicat pe site-ul Agentiei pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Membrii Consiliului de Supraveghere al BCR - numiti la propunerea AVAS, BERD si IFC - vor da in scris ca renunta la mandate dupa finalizarea tranzactiei de privatizare. Acum, in Consiliul de Supraveghere, care nu are rol executiv, reprezentantii statului sunt Daniel Daianu - presedinte, Oliver Greene (BERD), Thomas Krayenbuehl (IFC), Teodor Mihaescu si Mihai Fercala, din partea SIF-urilor.

In contractul de privatizare sunt precizate conditiile de prefinalizare, si anume: semnarea contractului de cont escrow, obtinerea deciziei BNR confirmand ca nu exista obiectii asupra tranzactiei, obtinerea aprobarii Consiliului Concurentei si, daca va fi cazul, a Comisiei Europene. Aprobari trebuie obtinute si de la Autoritatea de Reglementare a Pietei Financiare din Austria, de la Tribunalul privind Cartelurile din Austria, de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare din Romania.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.