Prelevarea si analiza probelor de roca

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.86

nivel: Liceu

Pe masura ce se realizeaza carotajul, fata carotei actioneaza ca un filtru, rezultand un lichid care se numeste filtrat. In cazul de fata, o solutie apoasa care invadeaza proba de roca. Astfel, se realizeaza o spalare a probei, in urma careia saturatia in titei sacde de la Sti = 1 - S'a la Str, adica la o saturatie reziduala in titei. Valori posibile pentru saturatiile mentionate sunt: S'a = 30%, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prelevarea si analiza probelor de roca

Pe masura ce se realizeaza carotajul, fata carotei actioneaza ca un filtru, rezultand un lichid care se numeste filtrat. In cazul de fata, o solutie apoasa care invadeaza proba de roca. Astfel, se realizeaza o spalare a probei, in urma careia saturatia in titei sacde de la Sti = 1 - S'a la Str, adica la o saturatie reziduala in titei. Valori posibile pentru saturatiile mentionate sunt: S'a = 30%, Sti = 70% si Str = 15%. Aceste valori nu reprezinta valori medii sau de frecventa maxima, ci numai valori care stabilesc o orientare asupra ordinului de marime.

Limitele de variatie sunt foarte largi. Ca tendinta, poate fi mentionat faptul ca saturatia reziduala in titei este cu atat mai mare cu cat titeiul este mai greu, iar permeabilitatea este mai mica (Problema este de departe mai complexa si depinde de multi factori, partial mentionati mai sus). Dupa terminarea carotarii si desprinderea probei, pe masura ce proba este extrasa, presiunea si temperatura scad, pana la valorile de la suprafata. Gazele ies din solutie, dezlocuind o parte din lichide, care sunt eliminate din proba.

Contractia termica a lichidelor si scaderea volumului titeiului datorita iesirii gazelor din solutie limiteaza, dar intr-o masura mica, eliminarea lichidelor din carota. Saturatia in apa se reduce in mod drastic. O valoare posibila ar fi jumatate din valoarea initiala (n.b. nu exista o regula si nici o posibilitate concreta de evaluare a acestei scaderi). Rezumand, se poate spune ca, odata adusa la suprafata, carota contine apa, titei si gaze in proportii variate.
Se considera aceeasi gresie luata in discutie mai sus, dar fluidul de foraj este pe baza de produse petroliere.

Procesul va fi diferit. Starea initiala de saturatie este aceeasi. Filtratul este un produs petrolier, spre exemplu motorina, si nu apa. Procesul de dezlocuire va exista, fara a afecta saturatia in apa . Titeiul si filtratul avand aceeasi natura, vor fi considerate impreuna, cu observatia ca acest "titei" are o alta compozitie. In aceste conditii, starea de saturatie dupa carotare este aceeasi cu cea de dinainea carotarii, adica starea initiala de saturatie. Prin aducerea la suprafata, se produce acelasi tip de transformari descrise mai sus. Cu o oarecare aproximatie (prin neglijarea contractiei termice si a efectului iesirii gazelor din apa), se poate spune ca saturatia in apa se conserva.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.