Prefectura si aparatul tehnic de specialitate

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.37

nivel: Facultate

Potrivit prevederilor articolului 283 din Legea pentru organizarea administratiunii locale din 1929, prefectul avea unul sau mai multi functionari administrativi la dispozitia sa dupa cum stabilea directorul ministerial local, care formau cabinetul prefectului. In articolul102 din Legea nr. 69/1991 legiuitorul a folosit pentru a desemna aparatul tehnic de specialitate al prefectului notiunea de pr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prefectura si aparatul tehnic de specialitate

Potrivit prevederilor articolului 283 din Legea pentru organizarea administratiunii locale din 1929, prefectul avea unul sau mai multi functionari administrativi la dispozitia sa dupa cum stabilea directorul ministerial local, care formau cabinetul prefectului. In articolul102 din Legea nr. 69/1991 legiuitorul a folosit pentru a desemna aparatul tehnic de specialitate al prefectului notiunea de prefectura insa, nicaieri in aceasta lege nu sunt prevazute atributii si competente pentru prefectura, ci numai pentru prefect..

Acelasi lucru se intampla si cu primaria pentru ca si aceasta cuprinde aparatul tehnic de specialitate prin care primarul isi exercita atributiile ce-i revin din legi hotarari ale Guvernului ori ale Consiliului local, comunal sau orasenesc. La fel si cu presedintia care cuprinde aparatul tehnic de specialitate cu ajutorul caruia Presedintele realizeaza atributiile ce ii revin din Constitutie si din legi. Consideram ca primaria, prefectura si presedintia cuprind aparatul tehnic de specialitate cu ajutorul caruia primarii, prefectii si Presedintele realizeaza sarcinile ce le revin potrivit Constitutiei si legilor tarii.

Aceste notiuni mai au insa si un alt sens si anume acela de cladire in care isi au sediul primarii, prefectii si Presedintele. Daca pentru cladirea in care isi desfasoara activitatea Presedintele in vorbirea curenta se foloseste expresia de "Cotroceni" pentru cladirile in care isi desfasoara activitatea in mod curent primarii si prefectii se folosesc notiunile de "primarie si prefectura". In concluzie notiunile de primarie, prefectura si presedintie au doua sensuri si anume: primul, acela de aparatul tehnic de specialitate cu ajutorul caruia acesti functionari publici isi realizeaza atributiile ce le revin din Constitutie si legi si, al doilea acela de cladirea in care acestia isi desfasoara in mod permanent activitatea.

Potrivit prevederilor articolului 1 din Hotararea Guvernului nr. 118/1992, la prefecturi se organizeaza un aparat tehnic de specialitate care asigura realizarea atributiilor ce revin potrivit legii, prefectului si comisiei administrative, iar potrivit articolului 6 din aceeasi hotarare, prin aparatul tehnic de specialitate al prefecturilor se asigura indeplinirea atributiilor stabilite de lege pentru prefect, in ceea ce priveste controlul actelor autoritatilor administratiei publice locale si judetene, precum si de coordonare a serviciilor publice ale ministerelor si ale celorlalte autoritati ale administratiei publice centrale, organizate in unitatile administrativ - teritoriale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.