Prefectul

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Prin Legea nr. 17/1949 privind organizarea consiliilor populare, functia de prefect a fost desfiintata pentru ca ea sa fie reinfiintata prin Legea nr. 69/1991 si Constitutia din 1991.Legea nr. 69/1991 stabilea ca prefectul era reprezentantul Guvernului in teritoriu, autoritate a administratiei publice locale [8] si conducator al serviciilor publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalt[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prefectul

Prin Legea nr. 17/1949 privind organizarea consiliilor populare, functia de prefect a fost desfiintata pentru ca ea sa fie reinfiintata prin Legea nr. 69/1991 si Constitutia din 1991.Legea nr. 69/1991 stabilea ca prefectul era reprezentantul Guvernului in teritoriu, autoritate a administratiei publice locale [8] si conducator al serviciilor publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte autoritati centrale ale administratiei publice.

Acest rol de reprezentant al Guvernului pe plan local si de conducator al serviciilor publice descentralizate, este recunoscut prefectului si de noua reglementare cuprinsa in Legea nr. 215/2001 [9] privind administratia publica locala prin care s-a abrogat Legea nr. 69/1991.
In mod gresit H.G. nr. 1019/2003 privind organizarea si functionarea prefecturilor [10], se arata in art. 1 ca prefectura se organizeaza si functioneaza ca institutie publica cu personalitate juridica, menita sa indeplineasca prerogativele prefectului, conferite prin Constitutie, Legea administratiei publice locale si alte acte normative.

In realitate, prefectura, ca institutie publica nu trebuie sa reprezinte altceva decat aparatul de lucru pus la dispozitia prefectului, in vederea indeplinirii prerogativelor acestuia si nu invers. Organizarea in cadrul prefecturii a unui aparat de lucru nu schimba insa caracterul de organ unipersonal al prefectului, deoarece numai manifestarile de vointa ale acestuia, concretizate in acte administrative individuale sau normative, sunt generatoare de efecte juridice. [11]

In calitatea pe care o are, prefectul, conform Constitutiei, are competenta de a verifica legalitatea actelor emise de consiliile locale, primar, consiliile judetene, presedintii consiliilor judetene, ceea ce inseamna si dreptul de control asupra oricarui act individual sau normativ emis de aceste organe (art. 22 si 135 din Legea nr. 215/2001). De subliniat ca intre prefect pe de o parte si consiliile locale si judetene, primari, delegatiile permanente si presedintii consiliilor judetene pe de alta parte, nu exista raporturi de subordonare, ci de conlucrare si colaborare (art. 132 alin. 2 din legea nr. 215/2001) [12].

Guvernul numeste cate un prefect, ca reprezentant al sau in fiecare judet si in municipiul Bucuresti. Totodata numeste si cate un subprefect, iar in municipiul Bucuresti chiar doi subprefecti.
Numirea si eliberarea din functie a prefectului se face prin hotarare a Guvernului, iar a subprefectilor prin decizie a primului-ministru la propunerea prefectului si a Ministrului Administratiei si Internelor.
Pentru a fi numit in functie, prefectul sau subprefectul trebuie sa aiba studii superioare, fara ca varsta minima de 30 de ani sa mai fie ceruta, ca o conditie, de Legea nr. 215/2001.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.