Prefata - Tudor Arghezi

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.51

nivel: Liceu

Așadar, în prima parte întâlnim actul creației ce presupune imaginație, talent, inspirație, perseverență, tenacitate și chiar competiție. Personajele poeziei, tătuțu, măicuța și cei doi copii ai autorului:Baruțu și Mițu(ra),fac o prinsoare:care scrie mai iute și mai bine o poezioară primește un măr crețesc:
“Și făcurăm și-o prinsoare,
Cine poate scri mai iute
Stihuri [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prefata - Tudor Arghezi

Așadar, în prima parte întâlnim actul creației ce presupune imaginație, talent, inspirație, perseverență, tenacitate și chiar competiție. Personajele poeziei, tătuțu, măicuța și cei doi copii ai autorului:Baruțu și Mițu(ra),fac o prinsoare:care scrie mai iute și mai bine o poezioară primește un măr crețesc:
“Și făcurăm și-o prinsoare,
Cine poate scri mai iute
Stihuri vreo câteva sute,
Și ne-am așternut pe scris.”

Pe “tovarășii de coate”(așa cum îi numește autorul) îi cuprinde toropeala, ochii li se închid și mâinile le amorțesc:
“Ochii ni s-au cam închis,
Mâna ne-a cam amorțit
Și-a ieșit ce a ieșit.”

Prinsoarea este câștigată de eul liric, deci lui îi revine și mărul crețesc, pe care, din generozitate și nevrând să-și jignească tovarășii, îl taie în patru și îl împarte cu ceilalți:
“Și din toate, vrea nu vrea,
S-a ales povestea mea.
(…)Partea mea, într-adevăr,
Am avut un sfert de măr,
Împărțind un măr crețesc;”

Secvența următoare definește relația autor-cititor. Autorul i se adresează direct cititorului, adresâdu-I-se întâi cu “Domnule”, pentru ca mai apoi săl numească “Domnule Confrate”.Între cei doi-autor și cititor- se interpune eul liric, iar adresarea este directă, sinceră și făcută cu modestie. Relația autor-cititor este atât de strâsă, încât eul liric se confesează, ca mai apoi să-l sfătuiască.

Poetul vrea să schimbe legea prin care o poezie apreciată este o poezie complicată, cu multe figuri de stil; el vrea ca versurile să fie înțelese de toți cititorii, de la cei mici la cei mari. Conform teoriei lui, actul cititului trebuie să fie un joc, ca și actul creației de altfel. Pentru ca cititorul să înțeleagă sensul creației literare, trebuie să aibă aceleași calități ca și creatorul-sensibilitate, imaginație, talent:
“Domnule, care citești,
Multe altele povești,
Mai frumoase și mai scrise,
N-o să-ți placă, pare-mi-se.
Te-ai deprins cu stih bogat,
Cu care te-am învățat.
Nu mă osândi, vai mie!
C-am căzut în sărăcie.”

Pentru Tudor Arghezi, revenirea - prin creația artistică – la copilărie înseamnă o regăsire a inocenței. Așadar, el îl sfătuiește pe cititor să renunțe la prejudecăți, să uite regulile și să revină la vârsta copilăriei, pentru a resimți bucuriile ei:
“E nevoie să-ți explic:
Ești prea mare. Fă-te mic.
Uită regula o dată
Și, cu cartea dezvățată,
Mergi nițel de-a bușile.”

Artistul renunță la treapta înaltă pe care se află și urmează să redevină copil, să reînvețe scrisul și cititul după alt tipar și complet eliberat de orice constrângere – să fie complet liber și să ia totul de la capăt:
“Poți închide ușile,
De ți-e teamă și rușine
Să te faci de râs ca mine.
Ieși din dogmă și, tiptil,
Fă-te la citit copil.
Asta, Domnule Confrate,
Dă alean și sănătate.
Eu, cum vezi, încet, încet.
M-am făcut analfabet.”

Prin toate aceste aspecte, și această poezie evidențiază cu prisosință, originalitatea întregii creații argheziene, care constă în primul rând în “atitudinea lui față de convenția literară, de locul comun, de asociațiile prestabile de cuvinte”(Tudor Vianu, 29). Totodată, ca artă poetică, ea dovedește că “meditația argheziană asupra poeticului devine cu adevărat dramatică atunci când se confruntă cu o problematică existențială, cu sfera condiției poetului”(Nicolae Balotă, 6)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.