Prabusirea monetara a Occidentului

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.76

nivel: Facultate

Trebuie accentuat ca aurul nu a fost selectat in mod arbitrar de catre guverne pentru a juca rolul de etalon banesc. Aurul se impusese de-a lungul multor secole pe piata libera ca moneda cea mai buna; ca acea marfa ce oferea instrumentul monetar cel mai stabil si de dorit. Mai presus de orice, oferta de aur si aprovizionarea cu aur depindeau doar de fortele pietei si nu de vointa arbitrara a guver[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prabusirea monetara a Occidentului

Trebuie accentuat ca aurul nu a fost selectat in mod arbitrar de catre guverne pentru a juca rolul de etalon banesc. Aurul se impusese de-a lungul multor secole pe piata libera ca moneda cea mai buna; ca acea marfa ce oferea instrumentul monetar cel mai stabil si de dorit. Mai presus de orice, oferta de aur si aprovizionarea cu aur depindeau doar de fortele pietei si nu de vointa arbitrara a guvernului avand la indemana tiparnita de bilete.

Etalonul aur international asigura un mecanism de piata automat pentru stavilirea potentialului inflationist al guvernelor. El asigura de asemenea un mecanism automat de echilibrare a balantei de plati a fiecarei tari. Asa cum arata, pe la jumatatea secolului al optsprezecelea, filozoful si economistul David Hume, daca o natiune (Franta, spre exemplu) isi sporeste oferta de franci de hartie, preturile in franci vor creste; veniturile sporite in franci de hartie stimuleaza importurile din strainatate care sunt de asemenea incurajate si de faptul ca preturile bunurilor importate sunt acum relativ mai mici decat preturile interne.

In acelasi timp, preturile interne mai mari descurajeaza exporturile in strainatate, rezultatul este un deficit in balanta de plati care trebuie platit in momentul in care tarile straine isi incaseaza aurul in schimbul francilor. Iesirile de aur semnifica faptul ca Franta trebuie in cele din urma sa-si contracte masa umflata de franci de hartie pentru a impiedica pierderea intregului stoc de aur. Daca inflatia a imbracat forma depozitelor bancare, atunci bancile frantuzesti trebuie sa-si restranga creditele si depozitele pentru a evita falimentul care se apropie pe masura ce strainii solicita acestor banci sa le ramburseze depozitele.

Contractia duce la scaderea preturilor in interior si genereaza un excedent al exporturilor, inversand astfel miscarea de scurgere a aurului pana cand nivelurile preturilor se egalizeaza in Franta si in celelalte tari. Este adevarat ca interventiile guvernelor de dinainte de secolul al nouasprezecelea au slabit viteza de reactie a acestui mecanism de piata si au permis aparitia unui ciclu economic de inflatie si recesiune in cadrul etalonului aur. Aceste interventii au constat in special in: monopolizarea de catre guvern a baterii de moneda, legislatia puterii liberatorii, crearea banilor de hartie si dezvoltarea unui sector bancar inflationist stimulat de catre fiecare guvern in parte.

Dar, desi interventiile au incetinit procesul de reajustare efectuat de piata, aceste reajustari trebuie pana la urma sa se produca. Prin urmare, chiar daca etalonul aur clasic al secolului al nouasprezecelea nu era perfect si ingaduia perioade de avant (boom) si de lichidare a erorilor (bust), el ne-a furnizat totusi de departe cea mai buna ordine monetara pe care a cunoscut-o lumea vreodata, o ordine ce functiona, care impiedica scaparea de sub control a ciclurilor economice si care a facut posibila dezvoltarea libera a comertului international, a pietei valutare si a investitiilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.