Prabusirea comunismului in URSS si in tarile blocului rasaritean

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.72

nivel: Facultate

Criza economica ce-a cuprins URSS ca si majoritatea statelor socialiste in anii '70 s-a perpetuat si in deceniul urmator. Surogatele de reforma introduse succesiv de liderii comunisti n-au avut nici un efect asupra eficientizarii economiei si a detensionarii relatiilor sociale. Cauza principala a nereusitei a constat in sistemul economic socialist falimentelor si in lipsa de democratie politica a [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prabusirea comunismului in URSS si in tarile blocului rasaritean

Criza economica ce-a cuprins URSS ca si majoritatea statelor socialiste in anii '70 s-a perpetuat si in deceniul urmator. Surogatele de reforma introduse succesiv de liderii comunisti n-au avut nici un efect asupra eficientizarii economiei si a detensionarii relatiilor sociale. Cauza principala a nereusitei a constat in sistemul economic socialist falimentelor si in lipsa de democratie politica a modelului socialismului autoritar-birocratic. Modelul socialismului de tip sovietic s-a dovedit complet inadecvat in conditiile in care lumea intra in a treia revolutie industriala.

Dar la fel de important a fost si rolul Occidentului in "anvergura si repeziciunea schimbarilor din Europa de Rasarit" (2; 163) si din Uniunea Sovietica. Occidentul a incurajat aparitia fortelor pluraliste democratice, interesate intr-o schimbare sistemica iar Kremlinul si-a pus sperantele in reformistii care aveau in program nu distrugerea si rationalizarea mecanismelor economice si politice existente.
Mihail Gorbaciov a venit la putere, in mai 1985, dupa ce timp de cativa ani (1982-1985) succesorii lui L.Brejnev n-au reusit sa modifice structurile de conducere si organizare a economiei desi criza era evidenta.

Iuri Andropov (1982-1984) parea a voi sa puna in practica o politica de reforme, insa s-a confruntat cu imobilismul structurilor si rezistenta sistemului birocratic instaurat de L.Brejnev. Noul secretar general s-a aratat la inceput de o mare prudenta plasandu-se intr-o aparenta pozitie continuatoare a predecesorilor sai. Foarte curand insa a procedat cu mare rapiditate la consolidarea puterii sale, schimband in cateva saptamani echipa conducatoare si indepartandu-i pe principalii sai rivali. Din acest moment, Gorbaciov a rupt imobilismul erijat in principii de guvernare.

M.Gorbaciov a fixat actiunii sale o dubla directie pe care a definit-o prin doua concepte: Glasnosti si Perestroika. Glasnosti-ul avea drept scop sa trezeasca societatea sovietica din letargie printr-un limbaj si metode ale adevarului. Prin perestroika trebuia incurajata pentru un ansamblu de reforme prin care se urmarea reconcilierea socialismului cu democratia. El a incercat sa salveze sistemul comunist printr-un proces lent de liberalizare care sa duca la eliminarea trasaturilor sale cele mai odioase insa fara a aboli fundamentele sale ideologice.

Initiind aceasta campanie M.Gorbaciov a exprimat interesele politice ale birocratiei sovietice intre doua varste si ale unui anumit grup de intelectuali din preajma partidului, care ajunsesera sa se impotriveasca coruptiei si incompetentei din vremea lui Brejnev. El a militat pentru valorile unei generatii care isi asumase ideile celui de-al XX-lea Congres al PCUS, inclusiv cele privind reformele politice si economice, coexistenta pasnica cu Occidentul si revizuirea generala a modelului utopic comunist in sensul umanizarii lui.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.