Pozitivismul sociologic

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.79

nivel: Facultate

STATICA SOCIALA: studiaza geneza societatii si structura institutionala a sa, de la familie, la biserica si stat - acestea fiind considerate principalele instante de socializare pentru individ. Prin analogie, statica sociala este un fel de anatomie a societatii. Finalizarea explicativa a acestei ramuri vizeaza descoperirea conditiilor constante ale existentei societatii, respectiv: echilibrul soci[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pozitivismul sociologic

STATICA SOCIALA: studiaza geneza societatii si structura institutionala a sa, de la familie, la biserica si stat - acestea fiind considerate principalele instante de socializare pentru individ. Prin analogie, statica sociala este un fel de anatomie a societatii. Finalizarea explicativa a acestei ramuri vizeaza descoperirea conditiilor constante ale existentei societatii, respectiv: echilibrul social, ordinea sociala. "Statica sociala" este expusa in lectia a 50-a, din volumul VI de Filosofie pozitiva, in contextul definirii sociabilitatii fiintei umane si a modului in care este satisfacuta aceasta nevoie de sociabilitate.

Dotat cu o "sociabilitate esentialmente spontana", care explica inclinatia spre viata in comun, urcand pe treptele civilizatiei omul isi afirma tot mai pregnant interese egoiste care pun in discutie "interesul general" pe care se bazeaza existenta societatii. Din acest paradox al dezvoltarii sociale izvorasc doua tendinte: una conservatoare, alimentata de egoism, si alta orientata spre legimitarea unor forme specifice de inovatie, alimentata de cresterea altruismului ca urmare a educatiei religioase si a ridicarii nivelului general de cultura prin aportul stiintelor "pozitive" (experimentale).

Exemplul tipic al acestor tendinte il constituie familia, in care se reflecta toate categoriile de relatii proprii organismului social: autoritatea parintilor da putere traditiei, iar sursa principala a disciplinei sociale o constituie autoritatea paterna. In acest sens, societatea trebuie considerata ca un grup de familii, nu ca suma de indivizi,deoarece familia este cea mai stabila unitate sociala ea bazandu-se pe diviziune naturala a functiilor sociale ale oamenilor. Diviziune sociala a muncii pe care se-ntemeiaza cooperarea sociala, arata faptul ca organizarea sociala eficienta este posibila numai prin valorificarea diversitatilor individuale.

Dar tocmai din aceasta cauza ordinea sociala ramane artificiala si mult mai vulnerabila decat cea familiala. Accentuarea specializarii, ca urmare a diviziunii muncii, necesita coordonarea generala a tuturor tipurilor de activitate, necesitate careia ii corespunde procesul de guvernare. Legea sociologica a guvernarii este formulata de A. Comte, astfel: "Diversele feluri de operatiuni particulare se plaseaza in mod firesc sub conducerea neintrerupta a celor de grad de generalitate imediat superior".

Inegalitatea sociala fiind generata de diversitatea gradelor de generalitate a ideilor care orienteaza activitatea sociala, evitarea conflictelor este posibila tot prin aportul ideilor, indeosebi a celor referitoare la interesul general: acestea pot reliefa diversitatea reala pe care se sprijina o unitate sociala autentica si longeviva.
DINAMICA SOCIALA: are ca obiectiv de studiu evolutia spirituala a omenirii in vederea descoperirii legilor dezvoltarii sociale si a criteriilor progresului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.