Pozitia Marilor Puteri europene fara de Unirea Principatelor

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Conflictul izbucnit intre Rusia si Turcia, ca urmare a refuzului Turciei de a recunoaste Rusiei tariste asa-numitul "protectorat asupra crestinilor ortodocsi", a atras de partea Portii otomane Anglia, Franta si Sardinia, Austria si Prusia mentinandu-se initial in neutralitate. Toate aceste evenimente au facut ca atentia Marilor Puteri sa se concentreze asupra Principatelor, istoricul american T.W[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pozitia Marilor Puteri europene fara de Unirea Principatelor

Conflictul izbucnit intre Rusia si Turcia, ca urmare a refuzului Turciei de a recunoaste Rusiei tariste asa-numitul "protectorat asupra crestinilor ortodocsi", a atras de partea Portii otomane Anglia, Franta si Sardinia, Austria si Prusia mentinandu-se initial in neutralitate. Toate aceste evenimente au facut ca atentia Marilor Puteri sa se concentreze asupra Principatelor, istoricul american T.W. Riker scriind in acest sens ca "razboiul Crimeii a facut din cauza moldo-vlahilor, o problema europeana".

In primavara anului 1853, Mensicov a fost trimis la Constantinopol, nu doar pentru a negocia cauza crestinilor din Imperiul Otoman, ci mai ales pentru a lansa un ultimatum. Ca urmare a faptului ca acest ultimatum a fost respins de catre Poarta, tarul Nicolae publica in 1853 un manifest prin care declara ca el "ca si stramosii sai trebuie sa apere biserica ortodoxa din Turcia" si "ca pentru asigurarea executarii de catre turci a tratatelor vechi cu Rusia, calcate in prezent de sultan, tarul e silit sa ocupe Principatele de la Dunare".

Astfel, la 21 iunie / 3 iulie 1853 trupele tariste au trecut efectiv Prutul, indreptandu-se spre sud si ocupand Moldova si Muntenia. Un manifest al tarului , din 2 iulie 1853, sublinia faptul ca Rusia nu urmareste anexarea teritoriilor si preciza ca ocupatia va fi temporara, cele doua Principate urmand sa fie tinute in gaj, ca un mijloc de presiune, pana la reglementarea diferendelor dintre cele doua Puteri.
Nevoiti sa se pronunte pentru una dintre cele doua politici, fie cea tarista fie cea otomana, domnitorii romani au ales sa paraseasca tronurile, in octombrie 1853, si sa se retraga la Viena, dat fiind faptul ca Austria se mentinea neutra.

Armatele ruse au preluat administratia celor doua Principate, tarul Nicolae I numind in functia de presedinte al divanurilor pe generalul Budberg, iar ca vicepresedinti ai sfaturilor administrative extraordinare de la Iasi si Bucuresti, generalul Urusov si respectiv Halcinski. In situatia data Imperiul Habsburgic s-a grabit sa puna in aplicare politica sa duplicitara, in vederea ocuparii celor doua Principate.

Astfel, dupa o serie de avertismente date Rusiei, prin care i se cerea retragerea armatelor de pe teritoriul celor doua tari romanesti, Curtea de la Viena, a reusit in 2 iunie 1854 sa incheie o conventie cu Imperiul Otoman la Boiagi - Kioi , care prevedea : "Imparatul Austriei se obliga sa faca uz de toate mijloacele, atat diplomatice cat si de alta natura, pentru a obtine evacuarea Principatelor dunarene de armata straina care le ocupa si, caz de nevoie, sa trimita trupele necesare pentru realizarea acestui scop".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.