Pozitia Angliei

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.87

nivel: Liceu

"Insulara, dar nu izolata". Europa este prea aproape de englezi pentru ca insularitatea ideilor si a moravurilor lor sa ramana neinfluenAZtata. S-ar putea spune chiar ca insularitatea este mai curand un fapt uman decat un fenomen natural. La inAZceputul istoriei sale, Anglia a fost invadata, la fel ca alte teritorii, si s-a aparat foarte prost. Traia atunci din agricultura si din cresterea vitelor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pozitia Angliei

"Insulara, dar nu izolata". Europa este prea aproape de englezi pentru ca insularitatea ideilor si a moravurilor lor sa ramana neinfluenAZtata. S-ar putea spune chiar ca insularitatea este mai curand un fapt uman decat un fenomen natural. La inAZceputul istoriei sale, Anglia a fost invadata, la fel ca alte teritorii, si s-a aparat foarte prost. Traia atunci din agricultura si din cresterea vitelor. LoAZcuitorii ei erau mai curand pastori si fermieri decat negustori sau marinari.

Abia mult mai tarziu, dupa ce-si vor fi construit flote puternice si se vor simti la adapost, indaratul unei centuri de mari bine apaAZrate, englezii vor cunoaste binefacerile reale ale insularitatii, care, scapandu-i de teama invaziilor si eliberandu-i pentru cateva secole de imperativele miAZlitare, determinante in politica altor natiAZuni, le va permite sa incerce, fara riscuri, forme noi de guvernamant.
III. O intamplare fericita a vrut ca partea cea mai accesibila a Angliei sa fie campia din sud-est, care priveste spre Europa.

Daca solul insulei ar fi fost inclinat in partea opusa, daca piratii celti si scanAZdinavi n-ar fi descoperit, de la primele lor inAZcursiuni, decat munti inaccesibili, probabil ca putini dintre ei ar fi incercat o invazie si istoria tarii ar fi fost cu totul alta. Dar mareele duceau vasele pana in fundul estuarelor bine adapostiAZte; mici deaAZluri calcaroase acoperite de iarba ingaduiau exploAZrarea insuAZlei evitandu-se padurile si mlastinile; in sfarsit, clima era mai blanda deAZcat in alte regiuni situate la aceeasi latitudine, deoarece Anglia se gaAZseste intr-un golf de caldura hibernala creat de ceturile umede si caldute ale oceanului.

Astfel, toate insusirile acestei coaste erau facute ca sa incuraAZjeAZze pe cuceritor, care a fost in acelasi timp si ctitor.
IV. Aceasta Anglie accesibila este situata exact in fata frontierei care desparte limbile romanice de cele germanice (astazi flamanda de franceAZza). Era destinata, asadar, sa primeasca tot atat de bine pe mesagerii culAZAZturii romane si latine ca si pe mesagerii culturii teutone.

Astfel ca o alta trasatura particulara a ei o va constitui, de-a lungul istoriei, combiAZnaAZrea elementelor celor doua culturi pentru a-si fauri propriul sau geniu. Prin aceasta Anglia este profund deosebita de Franta sau de Italia, unde, in pofida anumitor contributii germanice, fondul latin a fost totdeauna biruitor, precum si de Germania, pentru care cultura latina n-a fost niciAZodata decat un ornament, respins adesea cu oroare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.