Povestea porcului

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.29

nivel: Liceu

Capodopera lui Lucius Apuleius (c. 125 – c. 170), Metamorfoze sau Măgarul de aur este un roman fantastico-satiric, care relatează avatarurile tânărului Lucius: în urma unei încercări eșuate de aplicare a practicilor magice, ucenicul vrăjitor este transformat în măgar (păstrânduși însă simțămintele omenești), urmând să îți recapete înfățișarea de om cu ajutorul zeiței Isis, care îi dezvăluie [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Povestea porcului

Capodopera lui Lucius Apuleius (c. 125 – c. 170), Metamorfoze sau Măgarul de aur este un roman fantastico-satiric, care relatează avatarurile tânărului Lucius: în urma unei încercări eșuate de aplicare a practicilor magice, ucenicul vrăjitor este transformat în măgar (păstrânduși însă simțămintele omenești), urmând să îți recapete înfățișarea de om cu ajutorul zeiței Isis, care îi dezvăluie în vis leacul.

Eroul parcurge un traseu plin de primejdii (ca și fata împăratului plecată în căutarea soțului ei), pornind din atacul unei curtezane versate pentru a ajunge în templul zeității. Evocarea călătoriei pline de peripeții a protagonistului constituie un adevărat tur de forță narativ, în care autorul își demonstrează extraordinarele abilități literare. Cele unsprezece cărți ale “Măgarului de aur” sunt îmbogățite cu o tât de plăcută substanță, cu o asemenea excelență și varietate de povești înfloritoare, încât nimic nu poate fi mai plăcut și mai încântător, fiind pe drept numite cărțile “Măgarului de aur”, pentru cursivitatea lor. Talentat și inovator, Apuleius ne oferă, alături de Petronius, reperele exemplare ale începuturilor prozei europene.

Povestea fetei de împărat și a Avatarului, așa cum îl numește Lovinescu, este asemănătoare cu cea al lui Amor, sau Cupidon, și Psyche, basm pe care Apuleius îl inserează la jumătatea romanului său. În mitologia romană, Cupidon este cunoscut și sub denumirea de Eros, fiul Afroditei. Legenda din romanul lui Apuleius ne vorbește despre povestea dintre Cupidon și muritoarea Psyche. Venus era geloasă pe frumusețea acestei fete, drept pentru care i-a ordonat lui Cupidon să o omoare.

În loc să facă asta, el s-a îndrăgostit de ea și a luat-o de soție. Fiind muritoare i s-a interzis să-l privească. Psyche a fost cea mai fericită ființă până când sora sa a convins-o să se uite la soțul ei, așa cum și mama fetei din basmul Poveste porcului și-a convis fata să ardă pielea de porc a soțului.

Pentru a o pedersi, Cupidon a părăsit-o lăsând-o într-un câmp pustiu. Dorind să-și regăsească iubitul, Psyche a intrat în templul zeiței Venus și i-a cerut sfatul. Venus i-a dat o serie de îndatoriri una mai periculoasă decît cealaltă. Dintre ele, ultima se referea la o călătorie pe tărâmul lui Hades pentru a-i aduce zeiței într-o cutie, puțin din frumusețea soției zeului întunericului.

Cea mai grea sarcină era, în schimb, nu călătoria în sine ci, rezistarea în fața tentației de a nu o deschide. Psyche a cedat și drept răsplată a căzut într-un somn mortal din care doar dragostea nemărginită pe care i-o purta Cupidon a mai putut să o trezească. Mișcată de iubirea dintre cei doi, Venus a decis să o facă și pe ea zeiță.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.