Povestea lui Harap Alb de Ion Creanga - Particularitatile de constructie a unui personaj dintr-un basm cult

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.00

nivel: Liceu

Referat despre Povestea lui Harap Alb de Ion Creanga - Particularitatile de constructie a unui personaj dintr-un basm cult
Inocența, lipsa de experiență în a vedea dincolo de aparențe, se manifestă la alegerea calului. Personaj năzdrăvan, cu calități supranaturale, calul acumulează funcțiile de inițiator și de adjutant.
Apariția sa respectă un anumit tipar: la început este cel mai ur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Povestea lui Harap Alb de Ion Creanga - Particularitatile de constructie a unui personaj dintr-un basm cult

Referat despre Povestea lui Harap Alb de Ion Creanga - Particularitatile de constructie a unui personaj dintr-un basm cult
Inocența, lipsa de experiență în a vedea dincolo de aparențe, se manifestă la alegerea calului. Personaj năzdrăvan, cu calități supranaturale, calul acumulează funcțiile de inițiator și de adjutant.
Apariția sa respectă un anumit tipar: la început este cel mai urât, jigărit și răpciugos, apoi, după ce mănâncă jar, se transformă într-un cal arătos, cu puteri supranaturale – zboară, vorbește, deține cunoștințe inaccesibile eroului. În descoperirea calului de către erou se poate vedea o probă pregătitoare, căci inițial, feciorul îl tratează cu dispreț și cu violență. Răsplata ia forma unei lecții de viață. După ce se transformă într-un cal mândru, acesta îl ia pe erou și zboară cu el până la lună și soare, încât pe acesta îl trec „toate grozile morții”. E o lecție pe care i-o dă calul, anume că nimic în viață nu rămâne nerăsplătit, binele cu binele, răul cu răul, „vorba ceea: una pentru alta”.

În drumul său eroul se întâlnește de trei ori cu omul spân, care întruchipează imaginea răului. Prima dată feciorul ține cont de sfaturile tatălui său și îi refuză oferta de a-i fi călăuză. A doua oară, Spânul are altă înfățișare, nu-l recunoaște, dar îl refuză iarăși. A treia oară, aflat într-un moment de cumpănă fiul de crai acceptă ajutorul Spânului. Spânul însuși are un rol foarte important în inițierea protagonistului, el fiind considerat răul necesar.
Ceea ce îi lipsește încă fiului și ceea ce nu poate căpăta decât prin experiență este cunoașterea de oameni, capacitatea de a vedea dincolo de aparențe. Inocența și credulitatea nu sunt defecte, ci doar caracteristici, de pe urma cărora va avea de suferit.

Naiv, acesta cade în capcana spânului și îi devine slugă (scena fântânii). Aceasta îl numește pe fiul craiului Harap-Alb, ce înseamnă „slugă de origine nobilă”. Din acest moment, el duce un traseu al umilinței, în urma căruia va putea culege roadele. Pus în situația de a aduce salată din grădina ursului, Harap-Alb se întristează. Este descurajat și se autocompătimește, însă calul îl ajută să treacă peste acest moment îmbărbătându-l. Primește, de asemenea ajutorul Sfintei Duminici care s-a dovedit a fi bătrâna pe care se milostivise mai demult.

Proba aducerii capului cerbului îl pune din nou pe erou față în față cu Sfânta Duminică. Harap-Alb acceptă acum că și binele și răul sunt date spre desăvârșirea sinelui. Bătrâna îndrumătoare îl învață că suferința e dată pentru a putea înțelege suferința altora. Un conducător nu poate fi iubit și slăvit fără a cunoaște suferința supușilor săi „când vei ajunge și tu odată mare și tare, îi căuta să judeci lucrurile de-a fir-a-păr și vei crede celor asupriți și necăjiți, pentru că știi ce e necazul.”

Ultima probă, aceea a aducerii fetei împăratului Roș presupune un șir de încercări, pe care eroul îl depășește ajutat de diverse personaje cu puteri supranaturale: crăiasa furnicilor, crăiasa albinelor, Setilă, Ochilă, Flămânzilă, Păsări-Lăți-Lungilă și Gerilă. În ciuda ajutorului, esența eroului o constituie calitățile sale. Faptul este evidențiat de Sfânta Duminică, prin caracterizare directă. Important este, nu ajutorul propriu-zis, ci deschiderea ochilor către sine însuși pe care i-o facilitează: „fii încredințat că nu eu, ci puterea milosteniei și inima ta cea bună te ajută Harap-Alb.”

În final, Harap-Alb se întoarce cu fata de împărat. Acum încep să cadă măștile și se instaurează ordinea. Fata divulgă identitatea lui Harap-Alb, care este recunoscut ca erou. Spânul îi taie capul, dar și el la rândul lui este ucis de calul năzdrăvan. Harap-Alb este reînviat cu ajutorul unor obiecte magice și se trezește ca dintr-un somn lung. Este o înviere la o altă identitate, aceea de împărat iubit. Răsplata eroului constă în căsătoria cu fata de împărat și regatul unchiului său.
Spre deosebire de basmul popular, unde personajele au puteri supranaturale, Harap-Alb nu dispune de asemenea calități. El trece probele datorită personajelor adjuvante. Calitatea sa esențială este bunătatea.

În basm, supranaturalul este o modalitate de a face naturalul mai uman.
Harap-Alb este un erou care excelează prin puterile lui umane ci nu cele supranaturale. El este asemenea oamenilor, fără dimensiuni fabuloase, misterul nefăcând parte din structura sa psihologică. Scriitorul dorește ilustratea unor valori etice, prin intermediul unui fantastic umanizat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.