Povestea lui Harap Alb - caracterizarea personajului principal

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.68

nivel: Liceu

Realizand ca incalcarea sfatului parintesc presupune asumarea consecintelor,Harap-Alb manifesta respect fata de cuvantul dat chiar si in relatia tensionata cu spanul si spera in triumful binelui si al adevarului.

In incercarile primejdioase la care este supus de omul span,Harap-Alb nu ramane singur,ci este permanent ajutat de mistagogi(Murgul Credincios si Sfanta Duminica) si de mic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Povestea lui Harap Alb - caracterizarea personajului principal

Realizand ca incalcarea sfatului parintesc presupune asumarea consecintelor,Harap-Alb manifesta respect fata de cuvantul dat chiar si in relatia tensionata cu spanul si spera in triumful binelui si al adevarului.

In incercarile primejdioase la care este supus de omul span,Harap-Alb nu ramane singur,ci este permanent ajutat de mistagogi(Murgul Credincios si Sfanta Duminica) si de micile vietati personificate pe care le salveaza(furnicile si albinele) precum si cei 5 colosi,fiinte himerice cu insusiri supranaturale: Gerila, Setila, Flamanzila, Ochila si Pasari-Lati-Lungila.

Prin relatiile de apropriere stabilite cu lumea acestor personaje,Harap-Alb este caracterizat in mod indirect demonstrand prietenie si spirit de intrajutorare.Astfel tanarul a invatat ca omul nu poate invinge de unul singur si ca un sprijin important poate primi si de la fiinta cea mai modesta.

Personajul cel mai nazdravan al basmului, calul, marturiseste stapanului sau ca ar fi putut de mult sa-l pedepseasca pe spanul cel rau,insa l-a torelat,fiindca “si unii ca acestia sunt trebuitori pe lume cateodata pentru ca fac pe oameni sa prinda la minte…”.

Sfanta Duminica ajuandu-l pe erou in incercarile vietii ii explica necesitatea de a alterna izbanda cu esecul si de a cunoaste suferinta umana pentru ca numai asa cand va ajunge mare si tare va crede celor asupriti si necajiti.

Iubitor de viata si oameni,bun si correct,Harap-Alb,desi print,se comporta asemenea unui om obisnuit si ajuta in drumul sau pe fiintele grotesti din calea carora fug toti de groaza.El li se adreseaza ca unor oameni obisnuiti,fiind astfel caracterizat in mod indirect si prin limbaj.Purtandu-I recunostinta,toti cei pe care ii ajuta ii devin tovarasi credinciosi,il sprijina in confruntarile cu Imparatul Ros si cu fiica acestuia,o mare farmazoana.

Desi este actantul principal al unei lumi fabuloase in care stapaneste miraculosul,Harap-Alb nu detine puteri supranaturale, fiind caracterizat prin insusiri specific umane:istetime, darzenie, mila, prietenie, vitejie, perseverenta, ciuda.Asemenea unui taran humulestean loveste calul bubos,care vine la tava cu jaratec,cu capastrul in cap.

Refuzul tatalui sau il raneste si il face sa se ascunda in gradina palatului si sa planga cu amaraciune.Prin capacitatea de a depasi multiplele probe la care este supus,tanarul dobandeste o serie de calitati phihomorale necesare unui imparat.

Personaj-neofit al unui bildungsroman cu subiect fabulos,Harap-Alb isi redobandeste in final conditia sociala de print,se casatoreste cu fata Imparatului Ros care a invatat sa-l pretuiasca si ocupa tronul batranului sau unchi.

Portretul complex al lui Harap-Alb a fost construit prin impletirea procedeelor directe si indirecte,extralingvistice si paraverbale pentru a ilustra “lumirea eroului” dupa cum afirma criticul Ovidiu Barlea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.