Povestea codrului - Mihai Eminescu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Liceu

Deodata eul liric ii face iubitei invitatia de a merge in seraiul craiului "hai si noi la craiul, draga". Acesta isi motiveaza chemarea fetei la cetatea codrului, argumentand ca aici temporalitatea isi indeparteaza hotarele, incat ei vor putea retrai sentimentele copilariei, isi vor impartasi fiecare iubirea care le modifica interiorul si va pierde din gravitatea , parand un simplu joc, incat fl[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Povestea codrului - Mihai Eminescu

Deodata eul liric ii face iubitei invitatia de a merge in seraiul craiului "hai si noi la craiul, draga". Acesta isi motiveaza chemarea fetei la cetatea codrului, argumentand ca aici temporalitatea isi indeparteaza hotarele, incat ei vor putea retrai sentimentele copilariei, isi vor impartasi fiecare iubirea care le modifica interiorul si va pierde din gravitatea , parand un simplu joc, incat fluctulatiile norocului si ale dragostei sa aiba conotatiile fericirii "ca norocul si iubirea sa ne para jucarii".

Eul liric isi doreste sa traiasca iubirea in cadrul protector al codrului, care ii transfigureaza sufletul si pe care il invesmanteaza cu luciul eternitatii. Eul liric, in postura iubitului, ii declara fetei cum ca natura devine complice la dorinta de a se imbata cu parfumul ei.Verbul impersonal "pare" accentueaza trairea sufleteasca a eului care o incurajeaza pe fata sa descifreze impreuna taina naturii care "toata mintea ei si-a pus" spre prefacerea fetei in simbolul frumusetii intangibile, incat "decat orisice papusa/sa te faca mai presus".

Al doilea miracol a textului este conturat de intentia naturii de a-i da femeii o frumusete noua, sau, mai degraba, frumusetea femeii apare ca o opera a naturii si participa la frumusetea copacilor, a florilor, a izvoarelor. Marturia convingatoare a eului se infiripa in cugetul iubitei, a carui continut profund si protectiv, ii proiecteaza pe cei doi iubiti in ocolul lumii.Aici, cei doi vor fi rataciti de masa umanitati, pentru poet lumea este padurea nesfarsita. Epitetul dublu "rataciti si singurei " subliniaza solitudinea cuplului, care se va odihni "langa izvorul ce rasare sub un tei".Linistea sufletului va fi mangaiata de somnul survenit in atmosfera cadrului natural, care cu a sa aroma omagiaza prezenta codrului resimtit prin existenta teiului langa izvorul tamaduitor al dragostei.

Astfel, insiruirea visului eului liric se deruleaza la nivelul afectului celor doi, acaparat de fiorul oniricului.Eul liric se piteste sub plapuma visului proiectat intre bratele teiului, a carui mireasma florala va salaslui peste culcusul amorezilor "troieni-va teiul floarea peste noi".Adormitati in panza somnului, indragostitii vor auzi ecoul buciumului , ce rasuna dimprejurul stanelor de oi.Legatura cuplului cu natura se intensifica prin accederea lor in transeul spatiului impadurit, al carui rasunet se propaga peste imprejurimi, incat "prin somn auzi-vom bucium de la stanele de oi".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.