Povestea arborelui de copac

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Desi ii cazuse tare draga, nu stia cum sa se iapropie de ea, necunoscind obiceiurile locului. intr-o zi, in-tilnind-o din nou si luindu-si inima in dinti spre a-i vorbi, o auzi spunind slujnicei sale, in timp ce grabea pasul :

-- E mult de cind, amagita de vinurile ametitoare ale primaAZverii si tintuita in patunmi feciorelnic, n-am mai putut iesi sa ma plimb pe podul Lieu-Kha ; sa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Povestea arborelui de copac

Desi ii cazuse tare draga, nu stia cum sa se iapropie de ea, necunoscind obiceiurile locului. intr-o zi, in-tilnind-o din nou si luindu-si inima in dinti spre a-i vorbi, o auzi spunind slujnicei sale, in timp ce grabea pasul :

-- E mult de cind, amagita de vinurile ametitoare ale primaAZverii si tintuita in patunmi feciorelnic, n-am mai putut iesi sa ma plimb pe podul Lieu-Kha ; sase luni au si trecut si ma intreb daca peisajul o fi ramas acelasi! Pentru ca in noaptea asta sint libera, n-ai vrea, draga mea, sa ima-nsotesti pina acolo ? Poate ca priveAZlistea acelui loc sa-mi aline tristetea.

Slujnica se invoi. La rindul sau, tinarul nostru, fericit ca a surprins micul dialog, se hotari sa nu piarda acest neasteptat prilej. in noaptea .aceea, inca foarte devreme, se si afla linga pod. Treca-torii se rareau din ce in ce si noaptea era intunecoasa. in curind o vazu venind pe tinara fata impreuna cu slujnica ei, care ducea o ghitara. Ajungind la pod, fata-si roti privirea in jur si spuse, sus-pinind adinc :
-- Vai, privelistea e neschimbata, numai noi ne-am schimbat! Cum sa nu ma podideasca plinsul ?

-- As voi sa mai ingin citeva cintece pe ghitara, sa-mi usurez tristetea ; dar, vai ! nu e nimeni pe lume sa ma inteleaga. Mai bine sa ne intoarcem de indata.
Atunci Trinh iesi iute din ascunzatoarea lui si se grabi sa-i spuna :
-- Scumpa domnita, eu sint sufletul frate care va intelege.
-- Ah, aici erati, domnul meu, raspunse tinara fata cu un aer foarte surprins. Am avut de multe ori cinstea sa va intilnesc pe drum si sa-mi dau seama ca-mi purtati interes; va sint profund recunoscatoare. Dar eram foarte ocupata si nu aveam timp sa stam de vorba. in seara asta, fiind libera, am vrut sa ma plimb pe pod si poate ca Providenta a vrut sa ne intilnim. Dar dumneavoastra sinteti ca o perla stralucind cu mii de lumini, in timp ce eu, o biata fata, ma tem sa nu va stingheresc, si, drept sa va spun, mi-ar fi tare rusine.

-- Cum puteti vorbi astfel ? ii raspunse el. Modestia va e pe masura frumusetii. E o mare cinste pentru mine sa va cunosc.
O intreba apoi ce nume poarta. Tinara fata ii raspunse, inAZcretind sprincenele :

-- Numele meu de familie este Nhi si prenumele Khanh. FaAZmilia mea este nobila, dar parintii mei au murit de mult. De curind sotul meu m-a parasit si de aceea locuiesc in afara satului. Cind ma gindesc ca viata omeneasca nu e, la urma urmei, decit un vis, caut sa ma bucur de zilele care mi-au mai ramas de trait. De indata ce-ai murit si nu mai esti decit un suflet chinuit, ratacind in regatul celor noua izvoare, nu mai poti sa gusti cu nici un chip voluptatea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.