Potentialul turistic al muntilor Apuseni

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.56

nivel: Liceu

Elementele antropice de interes turistic din munții Apuseni sunt vestigiile arheologice,monumentele istorice și de artă ,muzeele și casele memoriale, satele turistice,resursele turistice legate de activitatea economica ,elemente de arhitectură populară ,portul popular ,manifestări folclorice , monumentele de arhitectură religioasă, precum și locuitorii aceste[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Potentialul turistic al muntilor Apuseni

Elementele antropice de interes turistic din munții Apuseni sunt vestigiile arheologice,monumentele istorice și de artă ,muzeele și casele memoriale, satele turistice,resursele turistice legate de activitatea economica ,elemente de arhitectură populară ,portul popular ,manifestări folclorice , monumentele de arhitectură religioasă, precum și locuitorii acestei zone cunoscuți sub numele de moți și crișeni fiind renumiți pentru ospitalitatea de care dau dovadă pentru ca vizitatorii să se simtă bine la ei acasă.

Alte informatii care sunt prezentate în acest proiect sunt caracteristici despre anumite areale din Apuseni și despre principale trasee turistice care vă pot ajuta să circulați și să vizitați cît mai usor acești munți.
În finalul proiectului sunt prezentate forme de turism practicate în munții Apuseni și sunt date informații despre viitorul turismului în munții Apuseni ,mai ales acum cînd am intrat în Uniunea Europeana și există fonduri bănești pentru creșterea turismului în Apuseni.
Iar în ultimele pagini vă voi prezenta cîteva fotografii și alte tabele și grafice ce exemplifică turismul și elementele naturale și antropice din munții Apuseni.

Am ales să prezint această zonă geografică importantă din Romania ,deoarece am vizitat-o acum trei ani și mi-a lasat o impresie bună despre frumusețile naturii,creațiile omului ,evenimentele folclorice și organizarea turismului în această parte a Romaniei și unde m-am simțit „ca acasă”.

POTENȚIALUL TURISTIC NATURAL ȘI ANTROPIC AL MUNȚILOR APUSENI


Potențialul turistic al Munților Apuseni
Introducere-

La începutul secolului al XIX-lea călatoriile în scopuri turistice nu reprezentau decît un fenomen marginal.Cu toate acestea ,cea mai veche întrebuintare a cuvîntului “turist” o datorăm acelor ani.Desigur că la vremea aceea termenul era utilizat pentru a desemna o activitate legată de caravane ,de deplasarea pelerinilor sau de incursiunile exploratorilor misionari.

Însă într-un secol și jumătate ,datorită dezvoltării economice și industriale a națiunilor ,turismul a devenit un sector esențial al activității economice a mai multor state .Fiind una din formele de activitate care satisfac cerințe personale ,turismul este o verigă premergătoare consumului final , cu efecte economice ce nu trebuie neglijate.El a pus în joc enorme sume de capital ,materializate în lucrări publice ,mijloace de transport,alimentație și diverse alte servicii ,ajungînd în prezent să numere mii și mii de firme care se bucură de o foarte bună organizare , începand cu micile birouri de voiaj și terminînd cu lanțuri întregi de hoteluri de lux.

Turismul -ca ramură a economiei romînesti atrage dupa sine o serie de efecte pozitive remarcabile:
• Transferul geografic de resurse
• Amenajarea și sistematizarea teritoriului;
• Echilibrarea balantei de plăți;
• Integrarea mai rapidă în Uniunea Europeana;


Arealul munților Apuseni este o zonă declarată în mare masură ca fiind defavorizată atît din punct de vedere economic cît și social, lucru datorat în special trecerii de la o economie centralizată la cea de piață.Astfel s-a ajuns ca nivelul de trai al locuitorilor să scadă alarmant în anii ce au trecut.
Ocupațiile de bază ale acestora sunt ca și până acum ,mineritul și prelucrarea lemnului și olăritul.
Se cunosc anumite areale geografice precum cel de la Zlatna sau cele din zonele miniere;areale care au concentrat o mare putere de muncă în comunism , dar care acum sunt nevoite să facă reduceri de personal masive,pentru a putea face față necesităților și problemelor întîmpinate.Dar acestea sunt și cele care care au posibilitatea de a atrage investiții,cum ar fi proiectul de la Roșia Montana.

Cele mai mari centre urbane ale Apusenilor sunt Abrud ,Campeni, Zlatna , Brad, Vascău , Nucet si Huedin-orașe cu peste 15-20 000 de locuitori ,în care este concentrată cea mai mare parte a populatiei.
Cadrul natural al Munților Apuseni asigură nu numai suportul material și “atmosfera” de derulare a actului receptiv ,ci contribuie efectiv într-un procent semnificativ la concretizarea lui.
Toate acestea fac ca munții Apuseni să aiba un potențial turistic de o mare complexitate și de o valoare turistică deosebită.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.