Potentialul romanesc al economiei

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cei cca 22 milioane consumatori, cat reprezinta populatia Romaniei constituie o piata potentiala de marime medie pentru orice producator de bunuri economice. Analiza rezultatelor reformei intreprinse dupa 1990 releva un dublu esec. Pe de o parte, la nivel macroeconomic nu au fost create conditiile necesare cresterii eficacitatii si eficientei alocarii resurselor. Pe de alta parte, efectele politic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Potentialul romanesc al economiei

Cei cca 22 milioane consumatori, cat reprezinta populatia Romaniei constituie o piata potentiala de marime medie pentru orice producator de bunuri economice. Analiza rezultatelor reformei intreprinse dupa 1990 releva un dublu esec. Pe de o parte, la nivel macroeconomic nu au fost create conditiile necesare cresterii eficacitatii si eficientei alocarii resurselor. Pe de alta parte, efectele politicilor fiscale si monetare initiate de autoritati s-au dovedit a fi negative. Recesiunea si inflatia reprezinta problemele-cheie cu care s-a confruntat in ultimii 13 ani economia Romaniei.

1.2. Politicile economice
Economia mostenita de la regimul totalitarist era caracterizata la sfarsitul anului 1989 de existenta proprietatii socialiste (de stat sau cooperatista), centralizarea excesiva, planificarea rigida si eficienta economica scazuta. Industrializarea fortata, excesiva, bazata pe utilaje si procese tehnologice cu un consum mare de energie, reducerea drastica a importurilor si promovarea fortata a exporturilor, fara a avea in atentie criteriile de eficienta, pentru a plati cat mai repede datoria externa acumulata (intre 1975 si 1989, Romania a platit peste 21 mld $), toate acestea au dus la adancirea crizei in toate ramurile economiei, ceea ce a avut drept consecinta directa scaderea calitatii vietii populatiei.

Etapele parcuse in cei 13 ani de tranzitie de la planul centralizat la economia de piata au cuprins: liberalizarea preturilor, dezvoltarea sectorului privat in paralel cu incercarea de restructurare si privatizare a intreprinderilor de stat. Principala politica de stat promovata cu ardoare, aceea a fragmentarii marilor combinate si intreprinderi industriale in mai multe societati comerciale mici - pe principiul "divide et impera"(divizeaza si stapaneste), s-a dovedit a fi eronata. Politica "intai privatizare, apoi restructurare" s-a dovedit nepotrivita, putini investitori preferand intreprinderi falimentare, grevate in datorii.

"Macrostabilizarea" a fost principiul defectuos aplicat, prin care s-a incercat sa influenteze politica economica generala. Nu a fost avuta in vedere refacerea economica a tarii, prin impulsul pe care l-ar fi dat evolutiile pozitive din agricultura si industrie, ci, s-a incercat dirijarea evolutiei economice prin masuri monetare si fiscale, fara a stapani baza reala a transformarilor produse. Rezultatele obtinute au fost pe masura lipsei politicilor economice, esentiale si aflate la baza constructiei economico-sociale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.