Postul la crestini

1x punct

categorie: Religie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Omul este chipul lui Dumnezeu (Fac. 1, 26), prin ratiune, vointa, sentiment (Treimea umana) si este asemenea lui Dumnezeu prin sfintenie, care se obtine prin practicarea virtutilor.

Atunci când omul se înfrâneaza în ceea ce priveste mâncarea, el devine stapânul trupului, nu se mai lasa ispitit de el si nu mai este robul lui. Postul este spre folosul trupului si al sufletului, pe ca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Postul la crestini

Omul este chipul lui Dumnezeu (Fac. 1, 26), prin ratiune, vointa, sentiment (Treimea umana) si este asemenea lui Dumnezeu prin sfintenie, care se obtine prin practicarea virtutilor.

Atunci când omul se înfrâneaza în ceea ce priveste mâncarea, el devine stapânul trupului, nu se mai lasa ispitit de el si nu mai este robul lui. Postul este spre folosul trupului si al sufletului, pe care le purifica si le întareste prin harul lui Dumnezeu. Din aceste motive si legea Vechiului Testament recomanda postul si arata foloasele lui: “Nu fi nesatios întru toata desertaciunea si nu te apleca spre mîncaruri multe... pentru nesat multi au pierit, iar cel înfrânat îsi va spori viata”. (SIRAH 37, 32-34).

Parerile sunt impartite asupra originii postului. Cei mai multi il leaga de cultul mortilor din vremuri stravechi.Dupa unii, postul isi are originea in sacrificiile de animale care erau aduse pentru cei morti si de care cei vii nu trebuia sa se atinga.

Altii cred ca durerea pricinuita de moartea fiintelor dragi a avut ca urmare fireasca neglijarea mancarii si a bauturii, ceea ce cu timpul a devenit un semn conventional de doliu, facand astfel parte din riturile legate de cultul mortilor.

Unii cred ca originea postului ar trebui cautata in frica de contaminare: atingerea obiectelor sau consumarea alimentelor contaminate de mort ar fi produs o mare frica, lucru care ar fi determinat familia la abtinerea, pe un anumit timp, de la mancare si bautura - deci tot o practica legata de cultul mortilor.

Altii cred ca originea postului trebuie cautata intr-o simpla practica de sobrietate si de temperanta, recomandata si uneori experimentata de marii intelepti, filosofi sau intemeietori de religii.De la acest post igienic s-ar fi ajuns la ideea unui post cu caracter religios, mai ales pentru ca postul a prilejuit, in unele cazuri, viziuni religioase. Uneori, postul este practicat ca un exercitiu de penitenta, alteori ca un mijloc de pregatire pentru savarsirea unor acte religioase sau fapte importante din viata, alteori ca un rit de doliu sau de purificare.

Uneori a fost considerat si practicat ca un mijloc pentru a avea viziuni, alteori se practica pur si simplu - fara caracter religios - ca un mijloc pentru refacerea sau pastrarea sanatatii fizice, fiind recomandat chiar de medici.

Exista postul simturilor, al mintii si al duhului. Pacatul vine prin doua izvoare: prin mânie si prin lacomie, iar prin post si rugaciune acestea seaca. Înainte de a posti trebuie sa ne împacam cu toti semenii nostri. De la Mântuitorul Iisus Hristos am aflat ca Dumnezeu este iubire si porunca cea mai mare este porunca iubirii de Dumnezeu si de oameni.

Una din legile iubirii se numeste iertare si, împlinind-o, vom înfrânge mânia. Mântuitorul Iisus Hristos ne-a spus: “De veti ierta oamenilor gresealele lor, ierta-va si voua Tatal vostru cel Ceresc; iar de nu veti ierta oamenilor gresealele lor, nici Tatal vostru nu va va ierta gresealele voastre”. (Mt. 6, 14-15)

A rasplati binele cu raul este lucrare diavoleasca, a rasplati raul cu raul este lucrare dobitoceasca, a rasplati binele cu bine este lucrare omeneasca, iar a rasplati raul cu bine este lucrare dumnezeiasca si virtute crestina. Prin iubire si iertare biruim mânia, din care izvorasc atâtea rele, iar prin post secam fântâna otravitoare a atâtor patimi aducatoare de moarte.

Trebuie apoi sa mergem la duhovnic pentru a ne spovedi si a ne usura sufletul de pacate. Dupa aceea vom primi binecuvântarea de a posti si astfel vointa noastra va fi ajutata de puterea harului dumnezeiesc.
Cu privire la post, Sfântul Ioan Gura de Aur ne îndeamna astfel: “Nu numai gura si stomacul vostru sa posteasca, ci si ochii, picioarele si mâinile si toate madularele trupului vostru.

Mâinile sa posteasca, ramânând curate de hotie si lacomie, picioarele nealergând spre locuri pacatoase, ochii sa nu priveasca la frumuseti straine, gura sa posteasca de sudalme si de vorbiri rusinoase”.
Vremea postului este o vreme de bucurie duhovniceasca, în care simti cum te eliberezi de lanturile patimilor care te tineau în robie. Numai fariseii erau tristi când posteau, fiindca o faceau ca sa fie laudati de oameni si nu pentru a se apropia de Dumnezeu.

Felurile postului
Postul creștinilor variază, după râvna și puterea postitorilor:
- postul negru, când postitorii nu beau și nu mănâncă nimic în ziua când postesc;
- postul în care se mănâncă o dată pe zi după ora 15 puțină pâine și apă;

- postul când creștinii mănâncă mâncare fiartă (de post), o dată în zi, cu cumpătare;
- postul când creștinii mănâncă mâncăruri de post fierte, de două ori sau de trei ori pe zi;

- postul îngăduitor este acela în care creștinii mănâncă mâncăruri îndulcite cu untdelemn sau pește și beau puțin vin.
Postul adevărat este totala înfrânare de mâncare și mâncare uscată; iar mâncarea cu untdelemn, pește și vin în timpul postului se numește dezlegare parțială a postului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.