Postmodernismul literar romanesc

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.77

nivel: Facultate

Profitind de laxitafea categoriala a conceptului, de semantica sa nebuloasa si contradictorie, generatiile care se infruntau l-au redefinit, fiecare, dupa propriul sau chip si asemanare, in majoritatea cazurilor, discutiile de tipologie literara au fost incastrate in strategii de politica culturala. Afilierea la postmodernism a constituit o metoda de individualizare generationis[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Postmodernismul literar romanesc

Profitind de laxitafea categoriala a conceptului, de semantica sa nebuloasa si contradictorie, generatiile care se infruntau l-au redefinit, fiecare, dupa propriul sau chip si asemanare, in majoritatea cazurilor, discutiile de tipologie literara au fost incastrate in strategii de politica culturala. Afilierea la postmodernism a constituit o metoda de individualizare generationista mai radicala decit orice opozitii ("despartiri") bazate pe poetici personale sau de grup. Adoptiunea conceptului a fost, adeseori, o adaptare a lui, intr-un scop polemic4.

Opozitia modernism / postmodernism a fost utilizata ca un criteriu implacabil de demarcatie intre generatiile de scriitori, generatii pe care Alexandru Musina, corelindu-le ambientului cultural comunist, le numeste "precipitati socio-culturali"5. De aceea, in cultura romana, trebuie facuta distinctia intre conceptul de postmoderAZnism in general, care beneficiaza de contributii si sinteze dintre cele mai serioase6, si conceptul de postmodernism romanesc, asa cum a fost acesta interpretat de catre diferite grupuri, promotii sau generatii.

Cercetarea tipologica trebuie dublata asadar de o cercetare sociologica si psihoistorica. Pentru a intelege mecanismele de subtext care, combinate cu principiul sincronizarii cu OccidenAZtul, au dus la impunerea ideii de postmodernitate, propun o mica recapitulare a ultimelor decenii din perspectiva inconstientului colectiv si a relatiilor acestuia cu supraeul ideologic. Cenzura exercitata de sistemul comunist asupra culturii noastre a provocat o serie de fenomene ciudate si nefaste. Ea a fost mai activa cu precadere in doua perioade, in deceniile 5-6 si in deceniile 8-9.

Dupa razboi si in anii '50, ofensiva ideologiei staliniste a fost atit de devastatoare si de radicala incit a avut drept efect ceea ce Lacan numeste o forcludere7. Cultura forclusa nu este respinsa numai din constiinta colectiva, ci si din inconstientul colectiv; de aceea, literatura deceniului 6 nu are un inconstient "incarcat", nu este o cultura nevrotica, ci una psiho-tica. "Scriitorul de hirtie" emblematic pentru aceasta perioada este un autor oligofren, a carui minte a fost facuta tabula rasa.

Literatura comandata a epocii pare a fi scrisa de un hebefrenic vesnic fericit, care vede viata in rozul cliseelor si sloganurilor sistemului, in deceniul 7, al micii "primaveri" ceausiste, scriitorul nostru isi recapata memoria; toata traditia este reprimita in inconstientul sau cultural, ba chiar se admite intoarcerea ei partiala in constiinta colectiva. Obsesiile si revendicarile isi gasesc drum spre suprafata, dar nu direct, ci transfigurate (prin deplasare, simbolizare, elaborare secundara etc.), rezultatul fiind literatura esopica, aluziva si indirect acuzatoare a acestei perioade.

Pentru citiva ani, scriitorul nostru de hirtie traieste cu iluzia ca isi va putea reconstrui intreg psihicul cultural. Speriat de aceasta intoarcere la normalitate, regimul sporeste din nou cenzura prin tezele din iulie; dar nu suficient de puternic pentru a provoca o noua forcludere, ci doar o refulare. Cultura deceniului urmator este o cultura nevrotica, cu un inconstient exploziv, iar daca "generatia pierduta" a anilor '50 a fost o generatie forclusa (adica extirpata din cultura), generatia "sacrificata" a anilor '80 a fost o generatie refulata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.