Posibilitatea de lateralizare a rahianesteziei hipobare - studiu

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.03

nivel: Facultate

Am observat existenta unui bloc anestezic mai exprimat de o anumita parte (stanga sau dreapta), in functie de tipul acului si varianta tehnica folosita. Astfel, am pornit de la observatia ca folosirea acelor de tip Quincke, cu varf asimetric, introduse cu bizoul orientat lateral, conduce la repartizarea asimetrica a amestecului anestezic, urmata de un bloc anestezic corespunzator asimetric. De as[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Posibilitatea de lateralizare a rahianesteziei hipobare - studiu

Am observat existenta unui bloc anestezic mai exprimat de o anumita parte (stanga sau dreapta), in functie de tipul acului si varianta tehnica folosita. Astfel, am pornit de la observatia ca folosirea acelor de tip Quincke, cu varf asimetric, introduse cu bizoul orientat lateral, conduce la repartizarea asimetrica a amestecului anestezic, urmata de un bloc anestezic corespunzator asimetric. De asemenea, dupa injectarea amestecului hipobar prin abord oblic sau paramedian, blocul anestezic este asimetric in marea majoritate a cazurilor.

Material si metoda. Am efectuat un studiu observational pe 405 pacienti internati in Clinica Urologie din spitalul nostru, operati endoscopic sau minim invaziv pe tractul urinar superior (ureteroscopie, nefrolitotritie percutanata, nefrostomie percutanata, pielografii), in intervalul 04.01.-31.08.2007.Discutii. Blocul anestezic asimetric a fost determinat de folosirea acelor de calibru redus (uneori) si de abordul oblic (intotdeauna). Acele subtiri si numarul mare de incercari au determinat incidenta crescuta blocului asimetric.

Blocul anestezic asimetric se datoreaza, cel mai probabil, traiectului curb imprumutat de ac, care se abate de la linia mediana, datorita asimetriei varfului sau. Cu cat acul este mai subtire, se indoaie mai usor, varful sau se abate de la linia mediana. Procentul cel mai mare de lateralizari s-a intalnit la cei cu tentativemultiple de punctionare.
La grupul O, nu toate injectarile s-au facut de partea operata, din cauza conditiilor anatomice (concavitatea scoliozei lombare) sau preferintei anestezistului (efectuarea tehnicii cu mana dreapta).

Acest fapt a determinat o calitate mai slaba a analgeziei. Acest fenomen este in curs de evaluare.Concluzii. Rahianestezia cu amestec hipobar permite lateralizarea blocului anestezic, deci anestezierea preferentiala a hemicorpului operat, prin injectarea asimetrica a anestezicului. Ramane de evaluat posibilitatea diminuarii dozelor anestezice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.