Posibilitatea Ontologiei

5x puncte

categorie: Filosofie

nota: 7.31

nivel: Facultate

Posibilitatea Ontologiei
Stagiritul afirmă că doar propoziția este locul adevărului și al falsului , iar adevărul se probează prin asemănarea unei judecăți cu starea de lucruri la care se referă . Subliniază că semnificația nu are în sine putere existențială , astfel că , dacă spunem “țap-cerb” , ne referim la toate ființele care ar avea deodată toate caracteristicile esențiale [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Posibilitatea Ontologiei

Posibilitatea Ontologiei
Stagiritul afirmă că doar propoziția este locul adevărului și al falsului , iar adevărul se probează prin asemănarea unei judecăți cu starea de lucruri la care se referă . Subliniază că semnificația nu are în sine putere existențială , astfel că , dacă spunem “țap-cerb” , ne referim la toate ființele care ar avea deodată toate caracteristicile esențiale țapului și cerbului , fără a fi necesar ca acestea să existe . Propoziția e locul adevărului și falsului fiind o compunere de substantiv , verb etc. ce se înlănțuie corespunzător sau nu realității .

Posibilitatea Ontologiei
Teoria aristotelică a limbajului se bazează pe două premise : noi folosim nume în locul lucrurilor și totuși nu există asemănare completă intre lucru și nume . Cea de-a doua premisă este expresie tocmai a caracterului mijlocit al raportării cuvântului la ființă ; reprezintă corectarea erorii sofiste , însă ridică o problemă în contextul în care “ a nu semnifica un singur lucru înseamnă a nu semnifica nimic , iar a nu semnifica nimic atrage după sine imposibilitatea oricărui dialog 2 (Metafizica , ? , 4 , 1006 b5) . De altfel , asemănarea completă intre nume și lucru nu ar fi posibilă datorită caracterului finit al mulțimii numelor și caracterului infinit al mulțimii lucrurilor .

Pentru a rezolva dificultatea , Aristotel distinge semnificații de semnificație , cea prin care e vizat semnificatul . Această soluție nu e niciodată enunțată explicit . Consecința ei va fi că numele nu va trebui să aibă un singur semnificat (lucru imposibil datorită incongruenței mulțimilor) și o singură semnificație . Valoarea semnificantă este unică pentru că nu este inerentă cuvântului însuși , ci depinde de intenția care îl animă .

Astfel , prin intermediul limbajului o intenție umană se îndreaptă către lucruri . Discursul de tip sofist este inacceptabil tocmai pentru că în spatele unui cuvânt se găsesc mai multe intenții , mai multe semnificații .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.