Posesiunea

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.71

nivel: Facultate

Posesiunea are semnificatie juridica pentru ca este pusa realitatea aparenta in relatie cu dreptul. Etimologia cuvantului provine din verbul latin possidere, care inseamna a sta pe ceva, a stapanii, a poseda un bun. Conceptul de posesiune a stat in permanenta in preocuparea doctrinei juridice. In secolul al XIX-lea apar doua mari curente: doctrina lui K. Savigny, dupa care posesiunea era legata i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Posesiunea

Posesiunea are semnificatie juridica pentru ca este pusa realitatea aparenta in relatie cu dreptul. Etimologia cuvantului provine din verbul latin possidere, care inseamna a sta pe ceva, a stapanii, a poseda un bun. Conceptul de posesiune a stat in permanenta in preocuparea doctrinei juridice. In secolul al XIX-lea apar doua mari curente: doctrina lui K. Savigny, dupa care posesiunea era legata intr-un cerc restrans, fara a fi o institutie.

Al doilea curent, reprezentat de doctrina lui R. Ihering, care se abate de la acest postulat, gravitand spre o noua definitie, legata de scopul economic, folosinta dupa destinatie a obiectului, posesiunea fiind manifestarea exterioara a vointei unei persoane, "prin care aceasta persoana aduce un nex cu sine, un obiect in relatiunile sale totale sau partiale, prin care acel obiect se prezinta, ca de fapt ei ii apartine". Relatia dintre persoana si obiect infiinteaza posesiunea, prin stapanirea acestuia.

Art. 2228 din Codul civil, francez determina : "Posesiunea este detinerea sau folosinta unui lucru sau a unui drept pe care-l avem sau pe care-l exercitam prin noi insine sau prin altul, care il are sau il exercita in numele nostru". Dispozitia art.303 alin(1) din CCRM nu permite a sustine ca posesiunea trebuie sa intruneasca elementele de :animus si corpus. In acest articol se cere ca cel ce poseda doar sa doreasca acest lucru,nu sa considere ca poseda un lucru pentru al aea in proprie tate. Astfel definim posesiunea ca o stare de fapt care consta in exercitarea voita a stapinirii materiale a unui lucru si care, in conditiile legii, produce anumite efecte juridice.

In consecinta, posesia reprezinta o stapanire de fapt a unui bun si nu se confunda cu proprietatea, care este o stare de drept. Posesiunea nefiind un drept, nu poate fi transmisa succesorilor prin act de succesiune(art 313). Succesiunea univerasala face sa treaca asupra succesorului drepturile patrimoniale ale titularului, dar nu posesiunea. Prin succesiune se transmit doar drepturile si obligatiile, nu si starea de fapt, in cazul nostru posesiunea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.