Porturile seriale la calculatoare personale

5x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.88

nivel: Facultate

Microprocesorul are rolul de master in dialogul cu interfata seriala, furnizand semnalele de comanda necesare sincronizarii schimbului de date in format paralel. Momentele in care este necesar acest schimb de date sunt marcate de activarea semnalelor de intrerupere la transmisie si la receptie, furnizate microprocesorului de catre interfata seriala. De cealalta parte a interfetei, cea a liniei de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Porturile seriale la calculatoare personale

Microprocesorul are rolul de master in dialogul cu interfata seriala, furnizand semnalele de comanda necesare sincronizarii schimbului de date in format paralel. Momentele in care este necesar acest schimb de date sunt marcate de activarea semnalelor de intrerupere la transmisie si la receptie, furnizate microprocesorului de catre interfata seriala. De cealalta parte a interfetei, cea a liniei de comunicatie seriala, este prevazut un bloc de control, necesar pentru sincronizarea transferului de date cu modemul (dispozitivul care ofera interfata cu mediu fizic de comunicatie), precum si un canal duplex, transmitator receptor a carui structura interna este prezentata in fig. alaturata.

Transmitatorul are un registru tampon de transmisie in care microprocesorul inscrie data la activarea semnalelor corespunzatoare de selectie si de inscriere(C/D = 0 si /WR=0). Data este transferata automat intr-un registru de deplasare paralel/serie, imediat ce acesta a terminat transmisia datei anterioare. Iesirea serie a acestui registru constituie linia de transmisie seriala a datelor (TxD). In functie de modul de lucru asincron sau sincron logica de comanda a transmisiei adauga la bitii de date biti de control si sincronizare.

Semnalul de tact care determina deplasarea bitilor cu o pozitie in registrul paralel/serie poate fi /TxC sau un semnal obtinut prin divizarea acestuia (de obicei cu 16 sau 64). Semnalul /TxC poate fi primit din interiorul sistemului sau de la modem. Programarea transmitatorului consta in inscrierea de catre UCP in registrele logicii de comanda a unor cuvinte de control prin care se stabilesc caracteristicile functionale si modul de operare al circuitului. Unitatea centrala poate primi informatii despre starea transmitatorului prin liniile TxRDY si TxE. Astfel TxRDY devine activ la vidarea registrului tampon de transmisie, cand unitatea centrala poate inscrie un nou caracter.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.