Portretul lui Stefan cel mare - Fratii Jderi

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.44

nivel: Liceu

Portretul fizic este concis, alcatuit din trasaturi esentiale, care sugereaza calitati morale. Portretul realizat de Sadoveanu aminteste de portretul cronicarului Grigire Ureche: Voda Stefan, calcānd atunci īn al patruzecelea an al vārstei, avea obrazul ars proaspat de vāntul de primavara. Se purta ras, cu mustata usor caruntita. Avea o puternica strāngere a buzelor si o privire verde, taioasa. De[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Portretul lui Stefan cel mare - Fratii Jderi

Portretul fizic este concis, alcatuit din trasaturi esentiale, care sugereaza calitati morale. Portretul realizat de Sadoveanu aminteste de portretul cronicarului Grigire Ureche: Voda Stefan, calcānd atunci īn al patruzecelea an al vārstei, avea obrazul ars proaspat de vāntul de primavara. Se purta ras, cu mustata usor caruntita. Avea o puternica strāngere a buzelor si o privire verde, taioasa. Desi scund de statura, cei dinaintea sa, opriti la zece pasi, pareau ca se uita la el de jos īn sus… Se vorbeste prin sate despre Maria sa ca-i om nu prea mare de stat, īnsa groaznic cānd īsi īncrunta sprānceana.

Obrazul ars de vāntul de primavara: neodihna, agitatia permanenta a domnitorului pentru treburile tarii.
Mustata usor caruntita: numeroasele griji si framāntari ale domnitorului
O puternica strāngere a buzelor: un carecter dārz, hotarāt
O privire verde, taioasa: capacitatea de a patrunde īn esenta lucrurilor, si īn sufletul oamenilor. Se pare ca īntreaga forta interioara a domnitorului izvoreste tocmai din aceasta privire, care īi supune pe cei din jur si īi sileste sa-i asculte.
Groaznic cānd īsi īncrunta sprānceana: asprimea si impulsivitatea domnitorului necrutator cu cei rai.

Sadoveanu īmbina caracterizarea directa cu cea indirecta. Din vorbele oamenilor se contureaza profilul unui domn drept, care pedepseste abuzurile si face dreptate celor multi si asupriti: Maria sa a facut o rānduiala īn tara… fiecare traieste la locul sau īn pace. Au fost taiati lotri si s-au linistit drumurile; negutatorii nu mai au de nicaieri sminteala. Iar dregatorii domnesti sunt mai putin grasi decāt īnainte, avānd ceva mai multa truda. Porunci tari au iesit de la Maria sa.
Stefan cel Mare īntemeieaza o nuoa ierarhie sociala, care nu se bazeaza pe avere si rang, ci numai pe merit personal: Maria sa nu īnceta de la o vreme sa suie īn trepte oameni noi, pretuindu-i numai dupa vrednicie. La alte vremuri trebuiau alti oameni. Bataliile jertfei cereau inimi arse de credinta.

De pe astfel de pozitii democratice, domnitorul duce o politica antiboiereasca, limitānd puterea marilor boieri, si pedepsind nedreptatile acestora: S-a facut lumina si dreptate īn tara Moldovei si boierii cei falosi si pāntecosi si-au plecat grumazul si s-au supus.
Calatorii straini prin Moldova remarca iscusinta domnitorului care are o oaste platita dintre cele mai bine organizate. Astfel calugarul Gerolamo remarca chibzuinta strategica putin obisnuita fruntilor īncoronate.
Chiar de la īnceputul domniei Stefan īsi da seama ca este necesar sa concentreze īntreaga putere īn māinile domnului pentru a pune capat anarhiei, luptelor pentru putere: Razboiul meu īl am cu aceasta tara fara rānduiala. Īn tara asta umbla neorānduielile ca vānturile. Am gasit īn tara asta si multi stapāni. Nu trebuie sa fie decāt unul.

Īn toate situatiile Stefan se straduieste sa fie drept, nepartimitor: Judetul nostru nu se va clati niciodata din cumpana dreapta.
Impresia calatorilor straini este ca Stefan e omul cel mai potrivit pentru epoca respectiva, reprezentānd cel mai bine aspiratiile si interesele neamului sau. Īntre domnitor si supusii sai circula un sentiment de iubire si pretuire: Dumnezeu a trimis tarii la timp pe barbatul dorit de morti si astepatat de vii. Simteam din cei mai multi o comuniune calda cu printul lor si o iluminare sufleteasca.
Portretul domnitorului īntelept se completeaza cu imaginea conducatorului iscusit, care stie sa pregateasca si sa cāstige victoria īmpotriva turcilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.