Portretul consumatorului de servicii publice

3x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.82

nivel: Facultate

In cazul administratiei publice, primele doua abordari sunt cele mai importante. Sectorul public nu poate fi privit la fel ca si cel privat din mai multe puncte de vedere. Cel mai important este cel al clientului, astfel, clientul administratiei publice poate fi: .Voluntar- cel care are posibilitatea sa aleaga un serviciu, cum ar fi cei care aleg sa foloseasca transportul public, fata de cei care [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Portretul consumatorului de servicii publice

In cazul administratiei publice, primele doua abordari sunt cele mai importante. Sectorul public nu poate fi privit la fel ca si cel privat din mai multe puncte de vedere. Cel mai important este cel al clientului, astfel, clientul administratiei publice poate fi: .Voluntar- cel care are posibilitatea sa aleaga un serviciu, cum ar fi cei care aleg sa foloseasca transportul public, fata de cei care apeleaza la servicii private,taxiul, de exemplu, sau sa isi asigure singuri acest serviciu, mers pe jos sau cu masina personala; 2.Fortat- in cazul caracterului monopolist al unui serviciu.

Asistam in domeniul serviciilor publice la trei directii de actiune convergente: privatizare, descentralizare, dereglementare. Spunem convergente pentru ca ele determina concurenta, esenta relatiilor de piata. Trecerea de la notiunea de utilizatoe la cea de client un priveste numai vanzarea serviciului ci si o alegere intre diferite oferte concurrente.[ Dorina Tanasescu, Marius Petrescu, Ion Cucui - Marketing in serviciile publice, Ed. Bibliotheca, Targoviste 2010]
In majoritatea statelor europene gradul avansat de privatizare a serviciilor publice permite consumatorului-client sa aleaga intre o gama mai larga de oferte concurente.

Spre deosebire de relatia de serviciu si relatia comerciala, utilizatorul in aceasta situatie se afla in relatie de cetatenie cu serviciul public, relatie care-si pune deasemenea amprenta pe comportamentul sau. Relatia de cetatenie are trei componente principale: participarea la decizie, drepturile utilizatorilor, calitatea de cetatean si apartenenta sociala.[Dorina Tanasescu, Marius Petrescu, Ion Cucui - Marketing in serviciile publice, Ed. Bibliotheca, Targoviste 2010]. Uniunea Europeana ia in consideratie problema functionarii democratice a serviciului de interes general a carui organizre este fundamentata pe principiul solidaritatii, al drepturilor fundamentale ale persoanelor si al echilibrului acestui principiu cu exigentele eficacitatii impuse de concurenta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.