Portofoliu la limba romana clasa a 5-a

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.38

nivel: Gimnaziu

Bunica
de Barbu St. Delavrancea

Scriitorul prezinta portretul bunicii sale: inalta, uscativa, cu parul alb si cret si cu o privire blanda. Bunica-si iubea nespus de mult nepotelul si-i aducea tot felul de bunatati, dar nu i le daruia pana nu ghicea.
Insotita de nepotel, bunica-si petrecea timpul la u[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Portofoliu la limba romana clasa a 5-a

Bunica
de Barbu St. Delavrancea

Scriitorul prezinta portretul bunicii sale: inalta, uscativa, cu parul alb si cret si cu o privire blanda. Bunica-si iubea nespus de mult nepotelul si-i aducea tot felul de bunatati, dar nu i le daruia pana nu ghicea.
Insotita de nepotel, bunica-si petrecea timpul la umbra dudului din fundul gradinii torcand si istirisind basme acestuia. Istorisind basme despre imparatul care nu avea copii, bunica primeste un raspus neasteptat din partea nepotelului, ceea ce o face sa se amuze si s ail sarute in mijlocul capului.

In timpul depanarii basmului, pleoapele copilului ii cadeau incarcate de lene, de somn, de multumire, el simtindu-se ca un fulg, plutind pe o apa curgatoare.
In poala fermecata a bunicii, copilul adormea de fiecare data, nereusind sa asculte un basm pana la capat.

Caracterizarea mamei lui
Ionel

Alt personaj al acestei opera literare, este d-na Maria Popescu, mama lui Ionel, care facea parte dintr-o familie de oameni bogati. Fiind ziua fiului ei Ionel, a venit in vizita la el scriitorul Ion Luca Caragiale.
In timpul vizitei, d-na Popescu, ii tot spunea musafirului ca ea-si educa copilul foarte bine si ca nu a avut niciodata probleme cu el. Auzind aceasta, scriitorul si-a facut o impresie buna despre acel copil.

Dintr-o data din bucatarie, o voce ragusita de femeie batrana, se-aude din bucatarie, strigand dupa ajutor (“-Uite conita, Ionel nu s-astampara!”). In acel moment, mama lui Ionel il striga sa vina la ea, dar copilul nu o asculta. In cealalta camera, mama lui tot il lauda (“-Nu stii ce strengar se face…si destept…” , “Dar vocea de dincolo adauga: - Conita, uite Ionel! Vrea sa-mi rastoarne masina!”. Dupa aceste fapte, madam Popescu se ridica si se duse in bucatarie sa vada ce-I face maiorasul. Cand il vazu, ea il lua in brate si-l saruta, fara sa-l certe pentru ceea ce a facut.

Mai tarziu, Ionel o lovi pe mama lui cu spada, dar nici de aceasta data nu a fost pedepsit. Imediat dupa aceasta intamplare, Ionel lua o tigara in gura o fumeaza pana la carton, fara sa tina cont de sfaturile musafirului ca tutunul dauneaza grav sanatatii si lesina. Cand s-a trezit, mama lui, iarasi l-a sarutat, fara sa-l pedepseasca.
Din aceste fapte, reiese faptul ca d-na Popescu, nu si-a educat copilul asa cum a spus musafirulu, ci din potriva, mai mult l-a alintat.

Cele trei zeite

In aceasta opera literara, este vorba despre un baiat pe nume Misu Guvidu si despre cele trei zeite ale lui: Juno, Minerva si Venus.
Tanarul Misu Guvidu, dadea examene pentru clasa a-a7-a, la cele 3 obiecte: matematica, istorie si morala, Misu Guvidu nu a obtinut note de trecere. Scolarul nu invata, dar se baza pe protectia celor 3 zeite: Juno, Minerva si Venus. Juno era mama lui, Minerva era sora mai mare a mamei si Venus sora mai mica a mamei lui.

Cele 3 surori s-au sfatuit cum sa procedeze, pentru ca fiul si nepotul lor, sa obtina nota de trecere. Juno a intrat pe langa profesorul de istorie si a obtinut pentru fiul ei nota 6. Minerva a intrat pe langa profesorul de matematica, care a schimbat nota din 3 in 8. Venus a intrat pe langa profesorul de morala, care din nota 1, i-a dat elevului nota 10.
Cu protectia celor 3 zeite, tanarul scolar, a promovat examenul de clasa a-sapte-a.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.