Porphirius - Pestera nimfelor din Odiseea

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.81

nivel: Liceu

Nu amintirea vreunor fapte transmise de istorie l-a inspirat pe poet: dovada este data de relatarile de calatorii in Ithaca, din care nici una nu mentioneaza in insula vreo pestera de acest fel, afirma Cronius. Pe de alta parte, daca aceasta descriere ar fi o pura fantezie poetica, ea ar fi neverosiAZmila: cum ar fi putut spera poetul, aranjind la intlmplare ceea ce ii venea la Intimplare in minte[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Porphirius - Pestera nimfelor din Odiseea

Nu amintirea vreunor fapte transmise de istorie l-a inspirat pe poet: dovada este data de relatarile de calatorii in Ithaca, din care nici una nu mentioneaza in insula vreo pestera de acest fel, afirma Cronius. Pe de alta parte, daca aceasta descriere ar fi o pura fantezie poetica, ea ar fi neverosiAZmila: cum ar fi putut spera poetul, aranjind la intlmplare ceea ce ii venea la Intimplare in minte , sa faca acceptabile fictiunile sale: ca mina omului a construit, pe teritoriul Ithacai, drumuri pentru oameni si pentru zei, sau ca in lipsa activitatii umane, natura a aratat in acest loc un drum pe care trebuiau sa coboare muritorii si altul rezervat tututor diviniAZtatilor?

Toate acestea sar in ochi. Fara indoiala, universul este plin de oameni si de zei, insa cum am putea crede ca aceasta pestera din Ithaca este locul unde coboara oaAZmenii si zeii ?
3. Dupa aceste preliminarii, Cronius declara ca este evident pentru toata lumea, atit pentru cei profani cit si pentru cei instruiti, ca poetul face aici o alegorie si ca versurile sale au un sens misterios. Homer vrea sa ne oblige la o intreaga munca de reflectie: ce este deci aceasta poarta cu iesire dubla,numita sanctuarul nimfelor, in acelasi timp fermecatoare si tenebroasa ?

Tenebrele n-au niciodata farmec, ele sint mai dagraba obiect de spaima. De ce in loc sa-l numeasca sanotu-arul nimfelor, adauga aceasta precizare "cele numite Naiade" ? Care este intrebuintarea acestor cratere si amfore, despre care Homer nu spuna ca s-ar varsa ceva din ele, ci spun3 ca in ele albinele isi lasa mierea ca in stupi ? Si imensii stilpi care se inalta, ofrande nimfelor: de ce nu sint de lemn, ci de piatra si ei, ca si amforele si craterele ? Si nu este acesta punctul cel mai obscur; ci acela ca pa acesti stilpi nimfele tes vesminte de purpura: iata ce poate minuna ochii si chiar numai si urechile.

Cum sa crezi ca zeitele tes vesminte de purpura in pesteri intunecate, pe razboaie de piatra: ba mai mult, ca aceste tesaturi si stofe de purpura ale zeilor sint vizibile? Alt lucru extraordinar: ca aceasta grota are doua deschideri, una prin care poetul face sa se coboare oamenii, alta atribuita zeilor; si ca trecerea destinata oamenilor ar fi expusa vintului de nord, iar cea a zeilor vintului de miazazi: nu este usor de explicat de ce Homer a rezervat nordul oamenilor si sudul zeilor, in loc sa fi intrebuintat mai degraba in aceasta imprejurare rasaritul si apusul: aproape in toate sanctuarele, statuia si intrarea nu sint intoarse catre est ?

Cei care patrund privesc spre vest, atunci cind, in picioare in fata statuii, adreseaza divinitatii rugile si cultul lor.
4. Toate aceste obscuritati acumulate fac ca povestirea aceasta sa nu poata fi o opera de pura fantezie, dastinata sa farmece imaginatia, nici o descriere exacta a locurilor, ci este o alegorie dorita de poet si maslinul din vecinatate are si el o semnificatie misterioasa. Regasirea si explicarea tuturor nu era o treaba usoara, credeau cei vechi; cu ajutorul lor si cu propriile noastre lumini, vom incerca acum sa le descoperim.

Din punct de vedere al exactitatii geografice, ii putem desigur considera neglijenti pe autorii a caror opinie este ca Homer a inventat cu totul aceasta pestera si tot ce povesAZteste. Geografii cei mai autorizati si mai exacti si in special Artemidor din Efes, in cartea V a tratatului sau impartit in unsprezece carti, scria: "Douasprezece stadii la est de portul Panormos-ului, din insula Cephallenia, se afla insula Ithaca, de douazeci si cinci de stadii, -- insula strimta si stincoasa. Ea poseda un port care se numeste portul lui Phorkys. Ea are o plaja si pe aceasta plaja o pestera, sanc-tuar al nimfelor; acolo a fost, se spune, debarcat Ulise de catre feaci".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.