Porozitatea rocilor colectoare

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.89

nivel: Facultate

O alta clasificare are in vedere natura rocii: detritica sau de precipitatie. Pentru prima se defineste o porozitate intergranulara, iar pentru a doua o porozitate matriciala.Rocile fisurate au o porozitate duala: una matriciala, ca raport intre volumul porilor matriciali si volumul brut al rocii, si alta fisurala, ca raport intre volumul fisurilor si volumul brut. Porozitatea totala este suma cel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Porozitatea rocilor colectoare

O alta clasificare are in vedere natura rocii: detritica sau de precipitatie. Pentru prima se defineste o porozitate intergranulara, iar pentru a doua o porozitate matriciala.Rocile fisurate au o porozitate duala: una matriciala, ca raport intre volumul porilor matriciali si volumul brut al rocii, si alta fisurala, ca raport intre volumul fisurilor si volumul brut. Porozitatea totala este suma celor doua.

Porozitatea matriciala se foloseste si cu o acceptiune limitata, ca raport intre volumul porilor matriciali si volumul matricii, facand abstractie de existenta fisurilor, adica din volumul brut al rocii se scade volumul fisurilor, si are ca semnificatie porozitatea rocii de precipitatie inainte de aparitia fisurilor. Categoriile de porozitate specifice rocilor de precipitatie fisurate pot fi extinse, dar cu precautie, si pentru rocile detritice consolidate fisurate.

O categorie speciala de porozitate o reprezinta porozitatea dinamica. Aceasta ia in considerare doar partial volumul de pori comunicanti si anume acea parte prin care are loc curgerea fluidelor. Acest tip de porozitate a fost studiata pe larg, prin experimente interesante, de Orkin [29] si Manolescu [12]. Dupa opinia noastra, aspectele legate de porozitatea dinamica au o valoare conceptuala importanta, dar valoarea practica, desi de prim ordin, este dificil de pus in evidenta.

Problema miscarii fluidelor in pori va fi analizata in doua din capitolele urmatoare: 10. si 17, asa incat referirile la porozitatea dinamica vor fi facute in capitolele respective. Ceea ce este usor de intuit, este faptul ca porozitatea dinamica este mai mica decat cea efectiva, datorita simplului motiv ca exista zone cu fluid stationar. Sunt implicate mai multe mecanisme, cum ar fi adsorbtia sau blocarea in microcapcane, care nu vor fi discutate aici.

Daca se priveste imaginea din figura 5.1. se pot observa micile cavitati laterale in care, chiar si la viteze de curgere mai mai decat cele din zacaminte (care sunt de ordinul a cativa cm/zi) fluidele sunt stationare.Un caz special de pori este definit pentru rocile argiloase. Touret s.a. [83] introduce notiunea de por interagregat. Figura 5.2. ilustreaza foarte bine aceasta notiune.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.