Populatie si societate

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Aceasta situatie este favorizata si de existenta unei discipline, relativ autonoma, al carei obiect de studiu este centrat pe analiza numarului locuitorilor, a anumitor structuri si fenomene legate de populatie, cat si pe evolutia acestora, disciplina de poarta numele de demografie. Raportul dintre cele doua stiinte - sociologia si demografia - nu este prea usor de descris si de precizat. Pe de al[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Populatie si societate

Aceasta situatie este favorizata si de existenta unei discipline, relativ autonoma, al carei obiect de studiu este centrat pe analiza numarului locuitorilor, a anumitor structuri si fenomene legate de populatie, cat si pe evolutia acestora, disciplina de poarta numele de demografie. Raportul dintre cele doua stiinte - sociologia si demografia - nu este prea usor de descris si de precizat. Pe de alta parte, nici statutul lor nu este acelasi in diferite contexte culturale.

Astfel, in Europa - si cu precadere in Franta - demografia este privita ca o disciplina absolut de sine statatoare, institutionalizata ca atare, reprezentantii acesteia avand putine relatii cu sociologii, fiind mai apropiati de specialistii din stiintele economice sau chiar politice. In schimb, in Statele Unite "studiul populatiei" (aproximativ echivalentul termenului de demografie, in sens larg) este considerat adesea ca un capitol al sociologiei sau, in orice caz, ca o indeletnicire apropiata de aceasta disciplina.

De altfel, cine are la indemana mai multe tratate de sociologie va putea sa constate cu usurinta ca cele aparute peste ocean dedica un spatiu semnificativ aspectelor demogarfice ale societatii, in vreme ce productiile similare europene rareori mentioneaza aceste probleme si, daca o fac, le includ in capitole, ce vizeaza in principal alte teme: familia, relatiile intre oameni, organizatii, stratificare si mobilitate etc.

Independent de situatiile conjuncturale in care se afla, demografia a dobandit totusi ststutul de stiinta de sine statatoare, avand un obiect empiric propriu de studiat si continand un corpus de tehnici de analiza pentru tipul de date specifice, tehnici cu ajutorul carora sunt abordate relatiile dintre fenomenele demografice, influenta acestora asupra numarului si structurii populatiei, modelele de crestere demografica etc. S-a constituit astfel un "nucleu tare" al demografiei, numit analiza demografica sau demografie formala, domeniu bine individualizat si care a cunoscut progrese remarcabile comparativ cu alte sectoare ale stiintelor umane.

S-a intamplat aici ceeea ce s-a petrecut mai de mult si in domeniul stiintelor naturii: cercetarea s-a centrat pe aspectele simple, usor de cuantificat si inregistrat, asa incat a fost posibila tratarea acestor aspecte printr-un aparat statistico-matematic de mare finete. Gratie acestor progrese sunt posibile si prognoze demografice, pe termen scurt si chiar mediu, de o precizie satisfacatoare pentru a putea evalua consecintele miscarilor respective.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.