Populatia lumii

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.83

nivel: Facultate

Intelegerea crescanda a acestor interrelatii este transpusa treptat in actiuni, adesea de mare succes. In tarile in curs de dezvoltare s-a la recunoasterea faptului ca ratele scazute ale progresului tehnologic, combinate cu rate necontrolate ale cresterii populatiei produc mari constrangeri economice, sociale si culturale. Ca atare, a fost constientizate necesitatea corelarii ratei cresterii popul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Populatia lumii

Intelegerea crescanda a acestor interrelatii este transpusa treptat in actiuni, adesea de mare succes. In tarile in curs de dezvoltare s-a la recunoasterea faptului ca ratele scazute ale progresului tehnologic, combinate cu rate necontrolate ale cresterii populatiei produc mari constrangeri economice, sociale si culturale. Ca atare, a fost constientizate necesitatea corelarii ratei cresterii populatiei cu ritmurile dezvoltarii economice si cu capacitatea regenerativa a mediului natural. Asemenea evolutii reclama promovarea unor noi cercetari stiintifice pentru a identifica noi cai de favoirzare a interventiilor menite sa impulsioneze complementaritatea latanta si sinergia dintre populatie si dezvoltare.

Din perspectiva tarilor dezvoltate, principala relatie dintre populatie si dezvoltare este una dintre politicile familiare, configuratiile fertilitatii populatiei feminine si angajarea femeii in activitatea economica si sociala. La aceasta se adauga si problematica populatiei de varsta a treia si costurile sociale antrenate de acesta, ca si relatiile dintre formele si modalitatile in care se realizeaza procesele de productie si poluarea mediului inconjurator.

Tarile din Europa Centrala, de Est si Sud-Est ca si cele din comunitatea Statelor Independente (fosta URSS)sunt preocupate de interrelatiile dintre declinul general al performantelor economice, scaderea nivelului de trai al populatiei, aparitia si cresterea somajului si evolutia negativa a proceselor demografice (fertilitatea, natalitatea,mortalitatea generale si infantila) si a altor indicatori socio-demografici

Un loc distinct in domeniul populatiei il ocupa statutul femei in lumea contemporana, dat fiind rolul fundamental pe care il au femeile in procesele dezvoltarii si in interventiile din sfera proceselor demografice.In stransa legatura cu conditia femeii se afla si procesele din ce in ce mai evidente de eroziune a unitatii familiale traditionale, concretizate in: reproducerea numarului casatoriilor, cresterea proporiei casatoriilor care se desfac prin divort etc.

Astazi peste tot in lume se manifesta incredere sporita in angajarea politica a statelor ca factor esential in solutionarea multora din problemele acute ale populatiei. In aceasta directie se spera in crearea unor noi cadre normative is institutionale, cresterea cheltuielilor publice, dezvoltarea cooperarii internationale pentru determinarea unor tendinte pozitive in evolutia proceselor si fenomenelor demografice si populationale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.