Populatia in dreptul international public

1x punct

categorie: Drept

nota: 9.65

nivel: Facultate

Un stat este mai intai de toate o colectivitate umana. El nu poate exista fara populatie. Regula potrivit careia "nu exista populatie nu exista stat" ne conduce in mod logic sa admitem ca statul dispare in cazul disparitiei sau emigrarii ansamblului populatiei. Aceasta situatie se aseamana cu ipoteza scolii in lumea contemporana: diaspora poporului evreu este un fenomen unic in istoria statelor. <[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Populatia in dreptul international public

Un stat este mai intai de toate o colectivitate umana. El nu poate exista fara populatie. Regula potrivit careia "nu exista populatie nu exista stat" ne conduce in mod logic sa admitem ca statul dispare in cazul disparitiei sau emigrarii ansamblului populatiei. Aceasta situatie se aseamana cu ipoteza scolii in lumea contemporana: diaspora poporului evreu este un fenomen unic in istoria statelor.

1.in sens larg, populatia unui stat cuprinde toti locuitorii care traiesc si muncesc pe teriAZtoriul lor. Este o notiune geografica si demografica, si in acelasi timp, una foarte larga si foarte restransa din punct de vedere juridic.

Foarte larga, deoarece ea include strainii domiciliati in stat sau care poseda aici domiciliul principal si care nu au renuntat la cetatenia lor de origine; aceasta alegere nu justifica pe deplin includerea lor in unul din elementele constitutive ale statului. Dar, dupa cum am mentionat, este in egala masura si o conceptie foarte restrictiva, prin faptul ca ea neglijeaza nationalii instalati in strainatate si care continua sa participe la viata politica a statului lor de origine.

In calitate de element constitutiv al statului, populatia este mai degraba privita ca o masa de indivizi legati in mod stabil de stat printr-o legatura juridica de cetatenie, ea reprezinta ansamAZblul nationalilor.

Cetatenia creeaza o alegatie personala a individului fata de statul national; ea da nastere competentei personale a statului, competenta care i-1 autorizeaza sa-si exercite anumite atributii asupra nationalilor sai, oriunde acestia nu s-ar afla. Importanta simbolica si politica a legaturii prin cetatenie este aceea ca statele franeaza aparitia regulilor internationale generale la acest capitol. Functia dreptului international se limiteaza la reglementarea si prevenirea conflictelor de cetatenie.

3. Prin populatie se desemneaza adesea colectivitatea resortisantilor sai. Or, acest termen utilizat in contexte foarte variate de catre tratate, nu este interpretat intr-o maniera uniforma. Uneori, termenul de "resortisant" si "national (cetatean)" vor privite ca sinonime. "... termenul de resortisant... are legatura cu persoanele fizice ale caror statut juridic este determinat prin legatura personala de cetatenie care i-i uneste de Stat".

Alteori, termenul de resortisant are un sens mai larg decat notiunea de cetatean si vizeaza persoanele asimilate nationalilor, de exemplu subiectii unui stat protejat. "... expresia "resortisant" care figureaza in art. 297 al Tratatului de Ia Versailles nu este una restrictiva si nu se atribuie doar nationalilor unui stat, insa, cuprinde, in egala masura, pe toti cei care prin anumite raporturi juridice, altele decat cele de cetatenie - apartin statului".

Prin urmare, doar prima notiune este una pertinenta in ceea ce priveste elementele constiAZtutive ale statului. Astfel, nici o regula de drept international nu va impune ca fiecarui stat sa-i corespunda o "natiune" si numai una singura. Cu siguranta, dreptul international nu va interzice ca un stat sa inglobeze mai multe natiuni, ale caror membri au aceeasi cetatenie, in sensul atribuit de dreptul international.

Dreptul international public contemporan, ca si doctrina juridica, asociaza statul, ca subiect de drept international, cu populatia sau natiunea, desi nu exista o suprapunere intre populatia statului si popor sau natiune.

Identificarea poporului sau natiunii (ca grup uman organizat politic) cu statul poate fi acceptata intr-un sens foarte larg dar imprecis, pentru ca, intr-o abordare mai profunda, ea nu explica existenta si pozitia pe teritoriul statului a strainilor sau a unor gruAZpuri umane minoritare cu alta identitate.

Popoarele sau natiunile sunt privite de dreptul international public mai ales din perspectiva egalitatii lor in drepturi si a dreptului lor de a dispune de ele insele - dreptul Ia autodetermiAZnare - ceea ce a dus la recunoasterea calitatii lor ca subiecte de drept international atunci cand il exercita.

Populatia statelor reprezinta pentru dreptul international public doar o conditie a existentei statului, foarte generala si ambigua la o analiza mai atenta. De altfel, dreptul international public esle orientat tot mai mult in ultimul timp spre entitati concrete, precum fiinta umana in individualitatea ei, si mai putin spre entitati generale, precum statul sau natiunea.

De aceea, strans legat de populatia statelor, ca ansamblu de fiinte umane socotite ca valori supreme, s-a conturat o ramura distincta a dreptului international public - dreptul international al drepturilor omului - care reprezinta astazi o realitate si o preocupare dintre cele mai importante, formulata chiar ca prinAZcipiu fundamental.

Atat poporul, cat si natiunea, desi nu coincid cu populatia statelor, sunt forme de comunitate umana care intereseaza societatea internationala si dreptul international din perspectiva dreptu- lui lor de a se constitui ca state suverane.

Mai mult, existenta pe langa popor sau natiune a unor grupuri minoritare cu alta identitate etnica intereseaza, de asemenea, dreptul international public din punct de vedere al statutului juridic al persoanelor care Ie alcatuiesc, deci ca regim juridic individual si nu de grup.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.