Poprirea - modalitate de executare silita

1x punct

categorie: Drept

nota: 9.25

nivel: Facultate

In cadrul unei popriri se regasesc trei raporturi juridice distincte. Doua dintre aceste raporturi juridice sunt raporturi de creanta de drept substantial, care preced infiintarea poprii, fiind vorba despre raportul juridic dintre organul fiscal si contribuabil, din care ia nastere creanta fiscala, si raportul juridic dintre debitorul urmarit si tertul poprit, care se caracterizeaza prin faptul ca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Poprirea - modalitate de executare silita

In cadrul unei popriri se regasesc trei raporturi juridice distincte. Doua dintre aceste raporturi juridice sunt raporturi de creanta de drept substantial, care preced infiintarea poprii, fiind vorba despre raportul juridic dintre organul fiscal si contribuabil, din care ia nastere creanta fiscala, si raportul juridic dintre debitorul urmarit si tertul poprit, care se caracterizeaza prin faptul ca tertul este dator fata de debitorul urmarit.

Cel de-al treilea raport juridic care rezulta dintr-o poprire are un character particular, prin faptul ca el nu precede raportul executional, ci acesta ia nastere doar in cadrul procedurii de poprire, formandu-se deci in baza unui act procedural, sin u a unui act de drept substantial.

Astfel, prin adresa de infiintare a popririi ia nastere raportul juridic de creanta dintre creditorul urmaritor si tertul poprit, prin care acesta din urma va trebui sa plateasca sumele datorate debitorului, in limitele acoperirii creantei pentru care s-a infiintat poprirea, direct in mainile creditorului urmaritor.

Cele trei raporturi juridice aratate mai sus reprezinta, in fapt, esenta unei proceduri de poprire, care nu poate exista decat in prezenta acestor trei raporturi juridice, fiind indifferent numarul de personae implicate in aceasta procedura ( care pot fi si doua sau chiar mai multe de trei ).

Privitor la executarea silita fiscala prin poprire, sunt supuse executarii silite prin aceasta procedura orice sume urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati banesti in lei si in valuta, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, detinute si/sau datorate, cu orice titlu, debitoruli de catre terte personae sau pe care acestia le vor datora si/sau detine in viitor, in temeiul unor raporturi juridice existente. Daca sumele urmaribile reprezinta venituri si disponibilitati in valuta, bancile sunt autorizate sa efectueze convertirea in lei a sumelor in valuta, fara consimtamantul titularului de cont, la cursul de schimb afisat de acestea pentru ziua respective.

Legea fiscala excepteaza de la aplicarea prevederilor sale sumele ce reprezinta venituri banesti ale debitorului persoana fizica realizate ca angajat, pensile de orice fel, precum si ajutoarele sau indemnizatiile cu destinatie speciala care sunt supuse urmaririi numai in conditiile prevazute de Codul de procedura civila. Executarea silita fiscala prin poprire nu este supusa validarii.

Procedura de poprire asupra veniturilor debitorilor personae fizice sau personae juridice incepe printr-o adresa care va fi trimisa tertului poprit de catre organul de executare fiscal prin scrisoare recomandata, cu dovada de primire, impreuna cu o copie certificate de pe titlul executoriu, aceasta reprezentand de fapt actul prin care se infiinteaza poprirea asupra sumelor sau bunurilor datorate de tertul poprit debitorului fiscal.

In lipsa oricaruia dintre elementele aratate mai sus, care sunt absolute necesare pentru legarea raportului juridic de poprire, adresa de poprire este informa, motiv pentru care aceasta nu poate fi executata de tertul poprit.

Efectul acestei adrese va fi cel de indisponibilizare, tertul poprit avand interdictia de a plati debitorului sumele de bani sau bunurile mobile incorporale ce i le datoreaza ori pe care i le va datora, acestea declarandu-se poprite in masura necesara pentru realizarea creantei fiscale ce se executa. Despre infiintarea popririi va trebui instiintat si debitorul.

Daca anterior acesteia a fost infiintata poprirea asiguratorie, aceasta devine executorie prin comunicarea copiei certificate de pe titlul executoriu facuta tertului poprit si instiintarea debitorului despre aceasta.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.