Popoare si spatii istorice

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.55

nivel: Liceu

Problema romanitatii romanilor apare in secolele XVII-XVIII, devenind dintr-o problema istorica una politica pe fondul afirmarii nationalismului si a ponderii majoritare romanesti in Principatul Transilvaniei, considerat de elita conducatoare maghiara ca mostenitoare, dupa 1541 a regatului ungar si baza a refacerii statale maghiare.

Domnia lui Mihai Viteazul a marcat o epoca in ist[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Popoare si spatii istorice

Problema romanitatii romanilor apare in secolele XVII-XVIII, devenind dintr-o problema istorica una politica pe fondul afirmarii nationalismului si a ponderii majoritare romanesti in Principatul Transilvaniei, considerat de elita conducatoare maghiara ca mostenitoare, dupa 1541 a regatului ungar si baza a refacerii statale maghiare.

Domnia lui Mihai Viteazul a marcat o epoca in istoria romanilor, dar si in cea a ideii romanitatii lor. Gratie victoriilor stralucite obtinute de domnul roman impotriva ostilor turco-tatare, romanii au devenit cunoscuti in intreaga Europa. Cunoasterea originii lor romane, a depasit cadrul relativ restrans al umanistilor vremii, pentru a se difuza in cele mai largi cercuri ale societatii europene. Stapanirea iui Mihai Viteazul in Transilvania i-a atras insa ostilitatea nobilimii maghiare, reflectata puternic in izvoarele vremii.

Aceasta schimbare de atitudine a nobilimii maghiare se poate exemplifica cu un caz tipic, cel al lui Stefan Szamoskozy (1565-1612). In timpul studiilor sale umaniste la Heidelberg si Padova a publicat o lucrare (1593) in care a dedicat un capitol Daciei romane, unde scria ca romanii sunt urmasii romanilor, descendenta lor fiind atestata de limba acestora, care s-a desprins din limba latina. Umanistul maghiar a suferit mult in timpul stapanirii lui Mihai Viteazul in Transilvania. La moartea domnitorului a compus un epitaf in care-l judeca aspru pe Mihai ("Nero versus").

Schimbarea de atitudine s-a manifestat si in privinta opiniei sale in privinta romanilor: ei nu mai erau inruditi si nici urmasi ai romanilor .Cucerirea Transilvaniei de Habsburgi si crearea de catre acestia in 1699-1701 a Bisericii romane unite cu Roma, a deschis drum revendicarilor nationale romanesti prin actiunile lui Ioan Inochentie Micu Klein, ale Scolii Ardelene si ale Supplexului din 1791. Rivalitatea austro-otomana se reflecta si in marturiile despre romani.

in acest context apare si cronica lui Ioan Lucius in 1666 la Amsterdam. Autorul a urmarit istoria Croatiei si a Dalmatiei, dar a facut si consideratii asupra vecinilor. Astfel, ultimul capitol a fost consacrat exclusiv discutarii originii romane a poporului roman. Cronicarul si-a exprimat anumite dubii si rezerve cu privire ia romanii nord-dunareni. El nu a negat continuitatea elementului roman in Dacia traiana, dar a sustinut ca el a fost sporit printr-o imigrare provocata de catre bulgari de la sud la nord de Dunare.

Reprezentantii Scolii Ardelene sustin ideea originii latine a romanilor, act ce v-a determina lansarea "teoria imigrationiste" a lui Franz Sulzer, potrivit careia romanii nu se trag din colonistii romani din Dacia, aceasta fiind parasita de toata populatia odata cu retragerea romana. Prin urmare, romanii s-au nascut ca popor la sud de Dunare, intr-un spatiu neprecizat, undeva intre bulgari si albanezi, de la care au preluat influente de limba, precum si credinta ortodoxa. De aici, ei au emigrat catre mijlocul secolului XIII in nordul Dunarii si Transilvania, unde ii vor gasi stabiliti pe unguri si sasi.

Prin teoria sa, Franz Sulzer sfida parerea unanima din cultura si stiinta istorica europeana, care-i considera pe romani cei mai vechi locuitori ai Transilvaniei, urmasi ai romanilor lui Traian. Scopul lansarii teoriei era limpede: anularea argumentelor istorice ale romanilor in lupta politica din Transilvania si justificarea privilegiilor detinute de maghiari, sasi si secui, precum si a statutului de "tolerati" atribuit romanilor. in felul acesta, chestiunea continuitatilor istorice va capata un pronuntat caracter politic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.