Popoare de ieri si azi

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.76

nivel: Gimnaziu

Galia (în latină Gallia, şi în greacă Galatia) a fost regiunea Europei de Vest care include nordul Italiei moderne, Franţa, Belgia, Elveţia occidnetală şi părţi a Olandei şi a Germaniei pe partea vestică a râului Rin. În antichitate, galii, un popor celtic locuia pe acest teritoriu, precum şi în alte părţi a Europei, vorbind lim[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Popoare de ieri si azi

Galia (în latină Gallia, şi în greacă Galatia) a fost regiunea Europei de Vest care include nordul Italiei moderne, Franţa, Belgia, Elveţia occidnetală şi părţi a Olandei şi a Germaniei pe partea vestică a râului Rin. În antichitate, galii, un popor celtic locuia pe acest teritoriu, precum şi în alte părţi a Europei, vorbind limba galică. În afară de galii, existau şi alte popoare pe teritoriul nordului Italiei moderne, ca lepontii care locuiau pe poalele sudice a Alpilor italieni, în Raetia.

Galii la comanda lui Brennus au ocupat Roma ca. 390 î.Hr.
În lumea egee, o migraţe a galilor răsăriteni a avut loc în Tracia, la nordul Greciei, în 281 î.Hr.. O altă căpetenie gală, Brennus, în funtea unei armate mari, a renunţat să distrugă Templul lui Apollo în Delfi în ultimul minut, văzând, după legendă, o ameninţare în formă de fulger. În acelaşi timp o bandă migratoare de celţi, de aproxximativ 10.000 de luptători, împreună cu femeile, copiii, şi sclavii lor treceau prin Tracia. Trei triburi galice au trecut din Tracia în Anatolia la invitaţia domnitorului bitinian Nicomedes I, care a cerut ajutor pentru lupta sa contra fratelui său. Ulterior ei s-au stabilit în Frigia şi Cappadocia, în Anatolia centrală, o regiune care de atunci înainte s-a numit Galatia.Stramosii francezilor au fost galii. Si ei se ocupau cu agricultura si cresterea animalelor.

Erau vestiti pentru armele, uneltele si podoabele facute de ei. Le placeau curatenia (ei au inventat sapunul). Locuintele lor erau mai ales de forma rotunda, construite din lemn si acoperite cu stuf. Galii purtau pantaloni facuti din diverse materiale. Le placeau sa se impodobeasca cu bratari si fibule. Realizau lucrari artistice, cum ar fi mununatele bijuterii,scupturi etc).

Erau razboinici faimosi; in anii 400 i.Hr., cucerisera Roma. Galia (în latină Gallia, şi în greacă Galatia) a fost regiunea Europei de Vest care include nordul Italiei moderne, Franţa, Belgia, Elveţia occidnetală şi părţi a Olandei şi a Germaniei pe partea vestică a râului Rin. În antichitate, galii, un popor Celtic locuia pe acest teritoriu, precum şi în alte părţi a Europei, vorbind limba galică. În afară de galii, existau şi alte popoare pe teritoriul nordului Italiei moderne, ca Lepontii care locuiau pe poalele sudice a Alpilor italieni, în Raetia. Galii sub comanda lui Brennus au ocupat Roma ca. 390 î.Hr. În lumea egee, o migraţiune a galilor răsăriteni a apărut în Tracia, la nordul Greciei, în 281 î.Hr.

Un alt căpitan numit Brennus, la capul unei armate largi, a renunţat să distrugă Templul lui Apollo în Delfi doar în ultimul minut, văzând după legendă o ameninţare în formă de fulger. În acelaşi timp o bandă migratorie de celţi, ca. 10.000 de luptători, împreună cu femeile, copiii, şi sclavii lor treceau prin Tracia.

Trei triburi galice au trecut din Tracia în Anatolia la invitaţia domnitorului bitinian Nicomedes I, care a cerut ajutor pentru lupta sa contra fratelui său. Ulterior ei s-au stabilit în Frigia şi Cappadocia în Anatolia centrală, o regiune care de atunci înainte s-a numit Galatia.

Vercingetorix(72-46 î.Hr.)a rezistat cu erosim in fata romanilor. Romanii insa fiind foarte puternici, iar conducatorul lor Cezar, s-a dovedit un mare comandant de oaste, Vercingetorix s-a predat si a fost omorat in inchisoare,prin sufocare. Gallia a fost transformata in provincie romana, devenind una dintre cele mai infloritoare.

Harta Galiei ca. 58 î.Hr.
Germani
Germanii sunt un popor indo-european a cărui origine se găseşte în nordul Europei. În antichitate erau organizaţi în mai multe triburi, precum alamani, saxoni, frizi şi bavari, care au luptat împotriva Imperiului Roman, unul dintre motivele pentru care romanii nu au reuşit niciodată să cucerească toate teritoriile locuite de germani.

Începând cu secolul VI, teritoriile locuite de germani au fost incluse în statul franc, iar apoi în 962, se va înfiinţa Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană. Începând cu secolul XI, oraşele vor avea din ce în ce mai mare importanţă politică, iar germanii vor trăi în multe oraşe-state; abia în secolul XVIII se vor impune două imperii, Austria şi Prusia, care vor căuta, fiecare separat, unitatea germanilor. Unificarea va fi obţinută prin luptă de către Prusia cancelarului Otto von Bismarck - în a doua parte a secolului XIX. Unitatea va face ca Germania unificată să devină una din marile puteri ale lumii, dar cele două înfrângeri în războaiele mondiale vor încetini acest avânt.

În secolul al treilea, imperiul roman se scufundă într-o puternică criză. Asasinarea ultimului principe din dinastia Severus, Marcus Aurelius Severus Alexandrus (235), de către crudul Maximinus adusese anarhia militară (253-285). Aceasta era o mană cerească pentru migratorii germanici. Goţii invadau în masă Dacia, alamanii şi francii devastau Gallia, vandalii pustiau Panonia iar gepizii şi longobarzii jefuiau Helvetia şi Rhetia. Aurelianus (270-275), datorită atacurilor perşilor din Iran, se hotărăşte să retragă armata şi administraţia din Dacia, care este cedată germanicilor goţi.

Goţii de apus (vizigoţii) se stabilesc în Muntenia şi Bugeac iar cei de răsărit (ostrogoţii) se aşează în Ucraina. În secolul al treilea criza imperiului roman se aprofundează. Germanicii atacă zilnic provinciile.

Theodosius (378-395), nemaiputând suporta administrarea întregului spaţiu supus Romei, îşi împarte imperiul între fii săi: Arcadius ia în stăpânire bogatul Orient iar Honorius primeşte Apusul decadent. Imperiul de Răsărit, mai puternic, depăşeşte criza şi respinge atacurile germane. Imperiul de Apus este încontinuu invadat de germani şi huni, iar dezastrul economic, social şi politic îl aduce la dispariţie. În 476 regele mercenarilor germanici heruli Odowacar intră în Roma, îl detronează pe împăratul Romulus Augustulus în vârstă de 13 ani şi se proclama rege al Italiei. Apoi Apusul e invadat de germani. După 476 în Europa iau naştere primele regate germanice.


Slavii
Slavii erau organizati in obsti satesti care formau triburi conduse de cneji. Ocupau teritoriile dintre Elba, Volga, M. Baltica si M. Neagra. Se ocupau cu agricultura, mestesuguri, apicultura vanatoarea si cresterea animalelor. De la slavi s-au pastrat obiceiuri si cuvinte. Peste slavii de la S Dunarii au navalit bulgarii in sec. VII, intemeind sub conducerea lui Asparuh un nou stat. Desi invinsi de slavi bulgarii au ales numele poporului nou. In sec. IX, bulgarii s-au crestinat. Limba s-a folosit si in tarile romane si se folosea alfabetul chirilic.


Sarbi
Sarbii apartineau slavilor sudici. Au cunoscut o mare inflorire pe timpul lui Stefan Dusan. Statul sarb a fost cucerit de turci in sec. XV.


Popoare de azi
Ruşi
Rusii sunt un popor dintre slavii din E. Au intemeiat Rusia Kieveana, care a fost cucerita in sec. XIII de mongoli. Intre sec. XIV-XV cnezate rusesti au aflat o importanta evoluare economica. Intre cei mai de seama conducatori s-au numarat tarul Petru cel Mare si tarina Ecaterina a II-a, in timpul carora statul s-a modernizat. Ruşii sunt cel mai numeros grup etnic din Europa şi unul dintre cele mai numeroase din lume, însumând o populaţie de aproximativ 137 de milioane de oameni pe tot globul. Cam 116 milioane trăiesc în Rusia şi cam 18 milioane trăiesc în ţările învecinate. Un număr important de ruşi, aproximativ 3 milioane de oameni, trăiesc în alte ţări, în special în America de Nord şi Europa Occidentală, dar şî în Europa Răsăriteană, Asia, şamd. Rusii ocupa cca 24% din populatia Republicii Moldova. Creştinismul Ortodox este credinţa dominantă în rândurile ruşilor.

Mai corect spus, majoritatea ruşilor se supun autorităţii Bisericii Ortodoxe Ruse, care a jucat un rol enervant în dezvoltarea identităţii naţionale ruseşti. În celelalte ţări în care trăiesc, ruşii aparţin congregaţiilor locale ortodoxe care au legăţuri cu Biserica Ortodoxă Rusă, care ori sunt sub ascultarea Patriarhului Moscovei, precum Biserica Ortodoxă Ucrainiană autonomă, ori aparţin bisericilor istorice, ca în cazul Bisericii Ortodoxe din America, sau al Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei.

Chiar şi ruşii nereligioşi se autoasociază cu credinţa ortodoxă din motive culturale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.