Popa tanda - caracterizare

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.33

nivel:

saraceniAceste insusiri si defecte,dar si unele trasaturi caracteristice pers., sunt infatisate in continuare in opera si indirect, prin faptele si atitudinea acestuia, sau prin felul sau de a vorbi.Astfel, ajuns preot in Saraceni analizeaza situatia cu luciditate si isi da seama ca trebuie ‘sa faca din poporenii sai oameni harnici’, deoarece, ‘cata vreme vor fi saracenii lenesi,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Popa tanda - caracterizare

saraceniAceste insusiri si defecte,dar si unele trasaturi caracteristice pers., sunt infatisate in continuare in opera si indirect, prin faptele si atitudinea acestuia, sau prin felul sau de a vorbi.Astfel, ajuns preot in Saraceni analizeaza situatia cu luciditate si isi da seama ca trebuie ‘sa faca din poporenii sai oameni harnici’, deoarece, ‘cata vreme vor fi saracenii lenesi, ei vor ramane saraci si eu flamand’.

De aceea, cu o energie iesita din comun si cu o uimitoare tenacitate in atingerea scopului propus isi incepe actiunea prin predici care impresioneaza pe ascultatori, dar nu au nici o consecinta practica.Atunci, preotul nu cedeaza si apeleaza cu mai multa indarjire la sfat, la munca de la om la om.Incrancenarea, vointa de actiune sunt reflectate prin hotararea luata : ‘-Astptati !, grai el, daca nu veniti voi la mine, ma duc eu la voi’.
Neobtinand nici acum nici un rezultat, parintele Trandafir isi diversifica ‘strategiile’ si apeleaza la batjocura.Fiind observator a ceea ce se intampla in jurul sau, neiertator, aspru cu cei care se dovedesc lenesi, cu o limba ascutita si vorba muscatoare, el ii ironizeaza pe satenii trandavi, dar nici de data aceasta nu se inregistreaza rezultatele dorite.

Ocara este urmatorul mijloc la care apeleaza pentru a-i schimba pe saraceni, se dovedeste la fel de ineficienta avand chiar un efect invers.
Toate aceste strategii nu au ecoul dorit, pentru ca preotul este privit de sateni ca o persoana din afara comunitatii, ce vrea sa le strice rosturile, vechile randuieli si obisnuintele.La inceput este privit cu ingaduinta, dar in urma insistentelor parintelui Trandafir, satenii ii raspund cu ostilitate, vazand in actiunile sale doar o ‘tandalitura’, o pierdere de vreme,de unde pers. se alege cu numele de ‘Popa Tanda’.

Preotul Trandafir isi da seama ca ii poate schimba doar prin ex. personal.De aceea, cu aceeasi energie, cu aceeasi vointa si tenacitate de neinfrant isi repara casa, isi impresmuieste curtea si isi cultiva pamantul, ceea ce ii uimeste pe sateni.
Primii care ii urmeaza ex. sunt clopotarul Cozonac, Marcu Florii Cucului si Mitru Catanas.Prin ex. personal dovedeste ca nu e ‘omul dracului’ ci ‘omul lui d-zeu’ceea ce dovedeste schimbarea radicala a satenilor fata de munca. De aceea si imaginea din final a saracenilor este cu totul alta decat cea de la inceput.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.